Nederlandse regering vreest voor uitbraak onkostenschandaal

Nederlandse regering vreest voor uitbraak onkostenschandaal

Nederlandse regering vreest voor uitbraak onkostenschandaal

Print
Na het onkostenschandaal in Groot-Brittannië, waar een resem toppolitici uit het parlement en de regering aan de schandpaal werden genageld omdat ze ongeoorloofde kosten maakten met geld van de belastingsbetaler, zou er in Nederland wel eens een gelijkaardig schandaal kunnen losbarsten.

Naar aanleiding van de schandaalzaak over het water, kwam de populaire krant De Telegraaf op het idee om de openbaarmaking te eisen van alle uitgaven die bewindslieden voor de vervulling van hun ambt doen.

De bewindslieden beslisten na druk overleg om enkel de onkostennota's vrij te geven en niet de gegevens die werden betaald met de kredietkaarten die elke bestuurder krijgt. De Telegraaf verwacht dat daar het gros van de aankopen wordt mee gedaan en dat heel wat kabinetsleden angst hebben om die gegevens publiekelijk te maken.

Zonnebril van Bos

Toch blijkt uit de onkostennota's vanaf het aantreden van het kabinet op 22 februari 2007, dat er zeker enkele bedenkelijke aankopen werden gedaan. Uit de vrijgegeven bonnetjes blijkt dat de ministers en staatssecretarissen voor een kleine 15.000 euro hebben gedeclareerd.

Zo bracht minister Wouter Bos (PVDA) de kosten van een dure zonnebril binnen, declareerde staatssecretaris Jet Bussemaker een toneelvoorstelling en een cadeautje en minister Frank Van Heemskerk een rokkostuum. Premier Jan-Peter Balkenende (CDA) zelf bracht in heel de bestuursperiode geen enkele kosten binnen.

De Telegraaf eist nu van de bewindslui dat ze ook de kosten prijsgeven die ze maakten met hun kredietkaarten.

MEEST RECENT