Internen slapen allerlaatste keer op school

Internen slapen allerlaatste keer op school

Internen slapen allerlaatste keer op school

Dendermonde - Deze week slapen de veertien leerlingen van het internaat van het Hemaco in Dendermonde de laatste keer op hun school. Het internaat sluit, want er is geen geld voor een nieuwbouw.

Het internaat van het Heilig Maagdcollege (Hemaco) in Dendermonde moet na meer dan 150 jaar de deuren sluiten. “De gebouwen zijn versleten en we hebben niet meteen alternatieven”, weet internaatsbeheerder Johan Poppe. “Daarom werd vorig jaar besloten om het internaat stop te zetten. Dit jaar was het een ‘uitdoofjaar’ zodat de leerlingen hun graad nog konden afwerken binnen dezelfde school. We hebben hen wel het advies gegeven om naar een oplossing te zoeken.”

Ellen De Rijck (13) uit Herzele zit in het tweede middelbaar en is een van de veertien overblijvende leerlingen. “Mijn broer ging hier ook al op internaat, dus het was logisch dat ik zou volgen. Nu moesten we op zoek naar een nieuw internaat. We gaan nu samen naar een school in Sint-Niklaas. Dat is wel spijtig, want hier kennen we iedereen al. We zullen alles nu opnieuw moeten opbouwen. De sfeer van hier zal ik zeker missen.”

“We hebben hier echt een plaatsje voor onszelf kunnen maken”, vertellen de leerlingen. “We mochten in de vakanties zelfs onze kamer komen verven. Toen we hoorden dat het internaat zou sluiten, waren we wel geschokt. Het bestuur heeft ons goed opgevangen. De jongste weken zat het wel in ons achterhoofd dat het onze laatste dagen samen waren.”

Afscheidsfeestje

Nu de examens achter de rug zijn, vieren de jongeren samen met hun begeleiders op zondag nog een afscheidsfeestje. Het personeel van het internaat krijgt een andere functie binnen de scholengroep. “Na zes jaar zal ik nu weer meer les gaan geven”, stelt Poppe, die ook godsdienstleerkracht was.

“Of het internaat nog terugkomt, is nog niet zeker. Als we de kans krijgen, zullen we allicht niet twijfelen. Er zijn ideeën voor een nieuwbouw op onze terreinen aan de Tragel. Maar daarvoor zijn nog helemaal geen centen. We staan helemaal onderaan op een wachtlijst voor subsidies.”

Raf MOORTGAT

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio