Hoofddoekendebat op Atheneum leidt tot verhitte gemoederen

In het Koninklijk Atheneum van Antwerpen aan de Franklin Rooseveltplaats is woensdagavond een erg tumultueus infomoment gehouden over het aangekondigde hoofddoekenverbod. Directie, leerlingen, ouders en moslimorganisaties gingen zwaar met elkaar in discussie.

jrosquin

Directrice Karin Heremans (foto) probeerde de aanwezigen duidelijk te maken dat het hoofddoekenverbod er in de athenea van Antwerpen en Hoboken komt om te vermijden dat jonge moslima's onder druk worden gezet door andere moslims om zo'n hoofddoek te dragen.

De argumenten sloegen klaarblijkelijk niet aan, want heel wat van de 500 opgedaagde leerlingen lieten zich horen en jouwden de directrice uit toen ze haar betoog deed. Een opgemerkte oproep was die van Imam Nordin Taouil die de nood tot "democratische acties" uitsprak.

Georganiseerde discriminatie

Taouil riep op tot "geweldloos verzet tegen het hoofddoekenverbod". Zulke maatregelen kunnen volgens hem immers leiden tot radicalisering en "georganiseerde discriminatie".

Voorts waren er nog oproepen tot oprichting van eigen islamscholen en werd er nog een opgemerkt betoog gehouden waarin het hoofddoekenverbod een crimineel feit werd genoemd dat gerechtelijke vervolging verdient.

Geen rellen

De verschillende sprekers riepen de talrijk opgekomen jongeren op om na de infoavond rustig naar huis terug te keren. De politie had echter niets aan het toeval overgelaten en was in grote getalen naar de Franklin Rooseveltplaats afgezakt. Om 21 uur werden er nog geen noemenswaardige incidenten vastgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER