1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Hoofddoekendebat op Atheneum leidt tot verhitte gemoederen

Het was woensdag een zware dag voor de directie van het Atheneum in Antwerpen. In protestacties uitten de leerlingen hun ongenoegen over het hoofddoekverbod.

jrosquin

Ongeveer 450 mensen stonden voor het informatiemoment over het hoofddoekverbod op het speelplein van het Atheneum van Antwerpen. De meerderheid bestond uit meisjes en vrouwen zonder en met hoofddoek, en met islamitische gewaden.

Directrice Karin Heremans probeerde haar standpunt te verdedigen. “Wij zijn een actief pluralistische school. Alleen was door de groei van het aantal meisjes met een hoofddoek onze visie niet meer te handhaven. Sommige meisjes zonder hoofddoek hadden hier geen goed gevoel bij.” De directrice moest haar toespraak afbreken omdat ze geregeld werd onderbroken door boegeroep.

"Een crimineel feit"

“We tonen geen respect voor uw toespraak omdat u ons niet kan overtuigen”, reageerde een jonge vrouw. “Door de beslissing voelt een meerderheid zich nu ongemakkelijk. En dit alleen maar om een minderheid in deze school zich gemakkelijk te laten voelen. Ik roep de moslims op om de handen in elkaar te slaan. We doen nog één poging tot dialoog met de directie. Anders rest ons alleen nog de oprichting van islamitische scholen.”

Bekijk het verslag van de manifestatie.

Imam Nordine Taouil omschreef het hoofddoekverbod zelfs als een crimineel feit en dreigde de directrice voor de rechter te dagen. “Stop de georganiseerde discriminatie”, zei hij. “Vlaanderen wordt wakker. Met het verbod zullen jongeren nog verder radicaliseren.” Ook een moeder kwam aan het woord. “Bestaat de vrije schoolkeuze nu alleen nog voor wie geen hoofddoek draagt.”

Geen rellen

De verschillende sprekers riepen de talrijk opgekomen jongeren op om na de infoavond rustig naar huis terug te keren. De politie had echter niets aan het toeval overgelaten en was in grote getalen naar de Franklin Rooseveltplaats afgezakt. Om 21 uur werden er nog geen noemenswaardige incidenten vastgesteld.

Zondag tussen 11 en 13u houden de tegenstanders van het hoofddoekverbod een actie op het Sint-Jansplein.

Lees ook: Leerlingen Antwerps Atheneum wachten proclamatie af

Lees ook: Helft van leerlingen verlaat Antwerps Atheneum

Lees ook het nieuwsbericht van dinsdag: "Met een verbod beschermen we meisjes zonder hoofddoek"

Lees ook het standpunt van Lex Moolenaar: "Recht op hoofddoek mag geen plicht zijn"

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio