Nieuwe regeling voor bewijs goed zedelijk gedrag

Nieuwe regeling voor bewijs goed zedelijk gedrag

Nieuwe regeling voor bewijs goed zedelijk gedrag

Print
Vanaf 1 juli kunnen de gemeenten geen bewijs van goed zedelijk gedrag meer afgeven. Er is gewoon geen wettelijke basis meer voor! Tenzij de Kamer vandaag een wetsontwerp van justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) goedkeurt, dat woensdag al in sneltreinvaart door de Kamercommissie Justitie is goedgekeurd.

Wat is het probleem?

Op 29 janauri 2009 vernietigde de Raad van State de rondzendbrief op grond waarvan de gemeenten aan burgers een bewijs van goed zedelijk gedrag afleveren.

Justitieminister De Clerck maakte snel een nieuwe, maar daar is ook al een rechtszaak bij de Raad van State tegen opgestart en bovendien stopt hij op 30 juni. Tot dan is er dus geen probleem. Daarna kunnen de gemeenten echter geen bewijzen meer afgeven.

Wat zegt de nieuwe wet?

* Er komt opnieuw een wettelijke basis om het bewijs van goed zedelijk gedrag uit te reiken.

* Ook de veroordelingen die alleen maar een “schuldigverklaring” zonder enige straf zijn, komen voortaan op het bewijs van goed zedelijk gedrag. Zo’n veroordeling krijg je meestal als het zolang geduurd heeft voor je zaak voor de rechter kwam, dat straffen niet meer gepast is. Na drie jaar gaan die veroordelingen weer van het bewijs van goed zedelijk gedrag af.

* De onderzoeksrechter die een aangehouden pedofiel vrijlaat, zal hem zelf een verbod kunnen opleggen om te werken met minderjarigen in een school of jeugdbeweging. Nu kan dat – volgens het ontwerp - niet.

* Wanneer een bewijs van goed zedelijk gedrag specifiek moet dienen om in een school of jeugdinstelling te gaan werken, dan moet er veel meer op staan dan op een gewoon bewijs voor de overheid. Ook de werkverboden van de onderzoeksrechter, de opschortingen van veroordelingen en de buitenlandse veroordelingen in Duitsland, Spanje, Luxemburg en Tsjechië komen voortaan op dit soort bewijs. Nu is dat nog niet zo. Momenteel kunnen nog te veel pedofielen opnieuw met minderjarigen in aanraking komen door gaten in het afleveren van het bewijs van goed zedelijk gedrag. Dat verandert, maar op dit vlak bevat de goedgekeurde tekst nog enkele onduidelijkheden.

* De strafuitvoeringsrechtbanken, die beslissen over vrijlatingen van gevangenen met straffen boven de drie jaar, krijgen ook toegang tot het strafregister. Dat is nu niet.

Alleen Stefaan Van Hecke (Groen!) stemde woensdag tegen het ontwerp omdat het te veel onduidelijkheden bevat.

JDW

Nu in het nieuws