E-mailadres en website overdraagbaar na verandering van operator

E-mailadres en website overdraagbaar na verandering van operator

E-mailadres en website overdraagbaar na verandering van operator

Print
De Kamercommissie Infrastructuur besprak woensdag het wetsvoorstel van Roel Deseyn en Jef Van den Bergh dat ervoor zorgt dat e-mailadressen en URL’s nog zes maanden gratis bereikbaar blijven na verandering van operator. Volgende week zal de commissie dit wetsvoorstel stemmen, na technische opmerkingen van het BIPT.

"Een e-mailadres is vandaag een wezenlijk onderdeel van iemands identiteit net zoals een telefoon- of gsmnummer", aldus Van den Bergh. "Een van de drempels voor internetgebruikers om over te schakelen naar een andere dienstverlener is het verlies van hun e-mailadres."

Overdraagbaar

"Wanneer men verhuist naar een andere woning, wordt de brievenpost doorgestuurd naar een nieuw adres. Niet minder is nodig in de e-wereld van het internet. Een e-mailadres is vandaag net zo belangrijk als een postadres."

"Nummeroverdraagbaarheid heeft de markt van de mobiele telefonie opengebroken. Het kan iets gelijkaardigs bewerkstelligen op de internetmarkt. Het is in het algemeen belang dat op de internetmarkt de concurrentie ten volle kan spelen."

Overgangsperiode

"Wanneer een gebruiker van internetdienstverlener verandert, is het wenselijk dat gedurende een overgangsperiode e-mails worden doorgestuurd naar het nieuwe e-adres en webpagina’s worden doorverwezen naar de nieuwe locatie. De kostprijs voor de operators en andere internetdienstverleners is zeer beperkt. Het gaat hier enkel om het automatisch forwarden van e-mails en webadressen, geen stockage."

Het wetsvoorstel bepaalt dat e-mails en URL’s van webpagina’s en blogs gedurende zes maanden respectievelijk doorgestuurd en doorverwezen worden naar een adres dat de betrokkene kan specificeren bij het opzeggen van zijn contract.

Nu in het nieuws