Wat verandert op 1 juli 2009

Het begin van een nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons dagelijks leven. In juli 2009 is dat niet anders. Een overzicht

jvangeyte

Mobiel bellen

Vanuit het buitenland met de mobiele telefoon bellen, sms'en en op het internet surfen wordt goedkoper. Een Europese richtlijn legt op dat uitgaande gesprekken vanuit het buitenland nog maximaal 0,43 euro per minuut (exclusief btw) mogen kosten. En voor een inkomend gesprek mag maximaal nog 0,19 euro per minuut (exclusief btw) worden aangerekend.

Bij Proximus leidt dit alvast tot een daling van de tarieven (btw inclusief) naar 0,133 euro per sms en 0,5203 euro/min voor het bellen vanuit het buitenland.

Het gebruik van de gsm zal overigens voortaan per seconde moeten worden aangerekend. Wel mogen de aanbieders van deze diensten een begintarief van ten minste 30 seconden toepassen om de gespreksopbouw te realiseren.

De volgende verplichte verlagingen van de kostprijs komen er op 1 juli 2010 en 1 juli 2011.

Een sms-bericht versturen mag voortaan nog 0,11 euro (exclusief btw) kosten. En ook voor het versturen van foto's of dataverkeer zijn er maximumtarieven. Per megabyte mag vanaf 1 juli nog 1 euro (exclusief btw) worden aangerekend. Volgend jaar wordt dat 0,80 euro en in 2011 0,50 euro.

Groener rijden

Vanaf 1 juli zal de brandstof die we tanken 4% bio-ethanol of biodiesel bevatten. Deze maatregel past in de verplichting die Europa oplegt om vanaf volgend jaar brandstof te leveren die minimaal voor 5,75% biobrandstof bevat. We zullen deze zomer dus een stap verder gaan om aan deze richtlijn te voldoen.

Volgens de Belgische Petroleumfederatie impliceert dit een prijsverhoging van de diesel met zo'n 3 centiem per liter.

Levering energie

Wie zijn contract wegens wanbetaling opgezegd ziet door zijn leverancier, krijgt vanaf 1 juli 60 dagen om een nieuwe leverancier te zoeken. Tot nog toe was dat maar 30 dagen. Als de klant uiterlijk 8 dagen voor het einde van deze opzegperiode geen leverancier gevonden heeft, neemt de netbeheerder de levering over.

Wie het lastig heeft om zijn rekeningen te betalen, krijgt overigens nog wat extra ademruimte. Vooraleer een netbeheerder een budgetmeter wil plaatsen, moet die voortaan eerst een herinneringsbrief sturen en mag hij pas nadien een ingebrekestelling lanceren. Nu kon die ingebrekestelling direct. In nieuwe sociale woningen wordt nu trouwens standaard een budgetmeter geplaatst. Deze werkt als een gewone meter zolang de afnemer zijn facturen correct betaalt.

In het vervolg kunnen afnemers bij het opladen van hun budgetmeterkaart in het OCMW- of klantenkantoor ook betalen met Bancontact. Ze moeten dus niet meer via het postkantoor een storting doen. Eens het opgeladen bedrag is opgebruikt, treedt het hulpkrediet in werking. Dit hulpkrediet wordt evenwel opgetrokken van 50 naar 200 kWh.

Maar niet alleen voor de levering van elektriciteit zijn er veranderingen, ook voor gas. Tot nog toe stonden problemen met de veiligheid de plaatsing van budgetmeters in de weg. Die zouden intussen zijn opgelost, zodat er toch dergelijke meters kunnen worden geplaatst. De netbeheerders krijgen maximum 3 jaar om deze overal te plaatsen, waar nodig.

In de aardgasbudgetmeter zit ook een hulpkrediet ter waarde van 1.000 kWh. De aardgasbudgetmeters bevat echter geen 'begrenzer zoals de 10A-functie in de budgetmeter voor elektriciteit. Als het opgeladen bedrag en het hulpkrediet verbruikt zijn, kan de afnemer geen gas meer verbruiken.

Vrije beroepen

Vanaf 1 juli 2009 moeten alle vrije beroepen via een ondernemingsloket worden ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en dit ongeacht of men dit beroep uitoefent als zelfstandige of via een vennootschap. Tot dusver was de registratie alleen nodig voor wie personeel in dienst had of voor wie het deed via een vennootschap.

Bouwvakkers

Bouwvakkers die een uitkering willen bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen of slecht weer moeten beter gecontroleerd kunnen worden. Dit betekent onder andere dat ze steeds hun controlekaart bij zich moeten hebben en invullen, ook al is er in de betrokken maand nog geen effectieve dag tijdelijke werkloosheid geweest. Ze zullen dit trouwens zelfs moeten doen. Werkgevers zijn niet langer verplicht om te controleren of de arbeider wel het vakje op zijn controlekaart zwart heeft gemaakt vooraleer hij begint te werken.

Douane

Wie exporteert, moet zijn globalisatieaangiften bij de douane vanaf 1 juli elektronisch indienen via het internet. De indiening op papier of cd-rom behoort tot het verleden.

Registratie paardachtigen.

De termijn om een veulen te laten registreren in de centrale gegevensbank wordt verlengd tot 31 december van het jaar waarin de paardachtige is geboren of binnen zes maanden na de geboorte indien dit later is.

Johan VAN GEYTE

Nu in het nieuws