Sms dooft straatverlichting

Inwoners van een vijftal Duitse gemeenten kunnen ‘s nachts de straatlantaarns in hun buurt inschakelen met hun gsm. Het systeem wordt sinds vorig jaar uitgetest en lijkt klaar voor een internationale doorbraak.

wverhaert

Dörentrup, een stadje Noordrijn-Westfalen met 9.000 inwoners, begon enkele jaren geleden na negen uur ‘s avonds de straatverlichting in woonwijken uit te schakelen om geld te sparen. Burgers mopperden, tot de plaatselijke uitvinder Dieter Grote op de proppen kwam met een systeem om via een eenvoudig sms-je de lantaarns per straat te bedienen.

Besparen

In delen van Dörentrup is het systeem, dial4light, nu al 18 maanden uitgetest. Gebruikers moeten zich registeren via het internet. Ze krijgen dan een code, waarmee ze de straatlantaarns in hun buurt voor tien minuten tot een kwartier kunnen inschakelen.

De bewoners zijn tevreden, en het stadbestuur gaat het systeem nu in alle wijken invoeren. Het stadje schat dat het daarmee per jaar de uitstoot van 20 ton koolstofdioxide kan uitsparen.

Morgenröthe-Rautenkranz, een andere gemeente die dial4light invoerde, zegt een kwart minder uit te geven aan stroom – een besparing van 4.000 euro per jaar. Gemeentebesturen kunnen de aanvragers ook laten betalen voor het licht. In Rahden moesten bellers vorig 3,50 euro bijdragen als ze het straatlicht aan wilden. De lichten bleven dan wel een heel uur branden.

Pilootprojecten

Ook in de grotere stad Lemgo en enkele andere plaatsen in de buurt zijn pilootprojecten opgestart. Inmiddels zoeken de initiatiefnemers ook in de rest van Duitsland en in de rest van de wereld afnemers. Er is interesse uit verscheidene Europese landen maar ook uit India, Saoedi-Arabië en Japan.

Het systeem is vooral interessant voor kleinere steden en gemeenten. Op plaatsen waar meer nachtleven is, heeft het constant aan en uitschakelen van de straatverlichting meer na- dan voordelen.

Bron: PD (IPS)

Vastgoed

Jobs in de regio