Reus verschijnt in Kruibeekse polder

Reus verschijnt in Kruibeekse polder

Reus verschijnt in Kruibeekse polder

Kruibeke - De internationaal gelauwerde kunstenaar Koen Vanmechelen wil een monumentale houten figuur plaatsen in het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Bazel-Kruibeke-Rupelmonde.

Een reus in de potpolder? Als het van kunstenaar Koen Vanmechelen en de Kruibeekse cultuurvereniging ‘Tij afhangt, komt die er volgend jaar. Zij dromen van een acht meter hoge houten Golem met natte voeten in de Kruibeekse klei.

“De Golem is een figuur uit een Joodse legende”, vertelt Vanmechelen, die al 22 gelijkaardige figuren liet bouwen in onder meer Tilburg en Mumbai. “Normaal dient hij om minderheidsgroepen een gezicht te geven. Maar hier in Kruibeke krijgt hij een andere symbolische lading: hij komt in verloren land te staan, in het slijk van het dagelijks overstroombare gedeelte van het GOG.”

Cultuurvereniging ‘Tij start nog deze week met het overleg met alle betrokken partners. Het idee vraagt verdere uitwerking en de nodige vergunningen moeten nog verstrekt worden. Als alles goed loopt, zal de Golem in de zomer van 2010 gebouwd worden door plaatselijke verenigingen en vrijwilligers.

“Maar het stopt niet bij Vanmechelen”, zegt Stijn Bogaert van ‘Tij. “We zijn van plan nog tal van andere kunstenaars uit te nodigen om een werk te maken en dat in het GOG te plaatsen. We willen aantonen dat je in het gebied veel meer kan doen dan alleen maar water bufferen en vogels lokken. Het moet een toeristische trekpleister worden.”

Intussen krijgt het GOG Bazel- Kruibeke-Rupelmonde meer en meer vorm. De werkzaamheden aan de sluizen, de overloopdijk en de ringdijk zitten stilaan in de eindfase. In een volgende fase wordt het gebied afgewerkt en ingericht. Daarmee is de laatste spurt naar de deadline in 2010 ingezet.

STTI

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio