BMX'er (10) raakt zwaargewond

BMX'er (10) raakt zwaargewond

BMX'er (10) raakt zwaargewond

Print
Sint-Niklaas - Na het ongeval heeft het parket het terrein gesloten omdat het niet in orde is met de veiligheidsvoorschriften.

Het skatepark naast de voetbalterreinen van FC Nieuwkerken is bijna drie jaar in gebruik. Er gebeurden nog geen noemenswaardige ongevallen, maar vorige week woensdag ging het wél behoorlijk fout.

De tienjarige Thibault Van Roeyen ging er met zijn BMX-fiets onderuit op een skateramp. Hij viel op zijn hoofd en raakte zwaargewond. De toegesnelde hulpdiensten meldden aanvankelijk dat hij in levensgevaar was, maar zijn toestand verbeterde snel.

"Veel geluk gehad"

“Thibault heeft wel heel veel geluk gehad”, vertelt zijn moeder Ilse Tulkens. “Hij had ook in een rolstoel kunnen zitten. Hij heeft geen breuken opgelopen, maar het heeft heel lang geduurd voor de MUG hem van het skateterrein kon overbrengen naar het ziekenhuis. Hij verkeerde toen in een licht comateuze toestand.”

De jongen verbleef drie nachten in het ziekenhuis. Hij is nu thuis, maar moet nog een hele tijd herstellen van de verwondingen. “Mijn zoon heeft een ongelukkige val gemaakt met een gelukkige afloop. Hij droeg geen helm, maar dan nog vind ik dat het skateterrein gevaarlijk is. Ze zouden op sommige plaatsen beter rubberen tegels leggen. Die harde betonnen ondergrond is toch een risico”, aldus Thibaults moeder.

Het parket van Dendermonde kwam de omstandigheden van het ongeval onderzoeken. Het skatepark werd onmiddellijk afgesloten met grote hekken omdat het niet in orde was met de vereiste veiligheidsvoorschriften. Een week later is het terrein nog steeds op politiebevel afgesloten.

Controleren

“Bij de laatste controle van het terrein op 4 mei was alles nog in orde”, schetst schepen Urbain Vercauteren (sp.a), bevoegd voor publieke veiligheid.

“Op de dag van het ongeval bleek echter dat jongeren de pictogrammen met regels rond veiligheid hadden verwijderd. Daar staat op dat skaters en BMX’ers een helm en bepaalde veiligheidskledij moeten dragen. Daarom was het speelterrein volgens het parket niet in orde. Ik heb er bij de politie ook op aangedrongen om voortaan regelmatiger de skateterreinen met de MO-teams te controleren.”

Wanneer het skateterrein opnieuw opent, is nog niet duidelijk. De jonge skaters zelf zijn het niet eens met de sluiting van hun terrein. “Dit is het eerste ‘accidentje’ in drie jaar”, zeggen Bricke, Justine en Sien. Eigenlijk is het die jongen zijn fout. De reacties vinden we overdreven. Vallen hoort nu eenmaal bij skaten.”

Joris VERGAUWEN

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio