Keytrade lanceert beleggen via gsm

Print
Klanten van Keytrade Bank die over een moderne mobiele telefoon beschikken, kunnen voortaan hun betalings- en beurstransacties via gsm doen. Of het een succes wordt, moet echter nog worden afgewacht. Bij BinckBank, dat de technologie al twee jaar ter beschikking van haar klanten stelt, wordt de mogelijkheid maar sporadisch gebruikt.

Keytrade Bank was de bank die als eerste startte met internetbankieren. "Nu willen we innoveren met gsm-bankieren", zegt algemeen directeur Thierry Ternier. "Bovendien willen we meer mensen bereiken. 67% van de mensen heeft internet, maar zowat iedereen heeft een gsm."

De technologie die Keytrade gebruikt voor het gsm-bankieren is dezelfde als voor het internet, maar dan aangepast aan het kleinere scherm. De transacties worden beschermd met een gebruikersnaam en een cijfercombinatie, die elke keer opnieuw moet worden berekend via een toestelletje met een persoonlijke pincode.

Keytrade, dat deel uitmaakt van de groep Landbouwkrediet, biedt het gsm-bankieren gratis aan. "We hebben geen doelstelling van aantal mensen dat dit gaat gebruiken. Voor ons is het gewoon een bijkomend distributiekanaal", zegt marketingdirecteur Thibault de Barsy.

BinckBank

Keytrade is echter niet de eerste met een afzonderlijke toepassing voor het uitvoeren van beurstransacties via de mobiele telefoon. "Wij hebben ze al twee jaar", zegt algemeen directeur Vincent Germyns van BinckBank. "Maar echt groot is de vraag niet. We schatten dat maar 1% tot 2% van onze klanten ze gebruikt."

Fondsenplan

Het gsm-bankieren is niet de enige nieuwigheid bij Keytrade. Volgende week start het bedrijf ook met een Fund Savings Plan.. Hierbij kan men periodiek een vast bedrag sparen, dat automatisch wordt verdeeld over een reeks geselecteerde fondsen van diverse aanbieders. Het minimum bedrag is 25 euro.

"Nu stellen we vaak vast dat ouders maandelijks geld opzijzetten voor hun kinderen", aldus Ternier. "Maar waarom zouden ze dat blijven doen op een klassiek spaarboekje? Op termijn brengt beleggen in aandelen en obligaties meer op."

Keytrade rekent geen instap-, noch uitstapkosten aan. Tenzij de belegging in de eerste vijf jaar wordt opgevraagd. "Het is onze bedoeling om een langetermijnbelegging aan te bieden", aldus nog Ternier.

JVG

Nu in het nieuws