Splitsing Formule 1 afgewend na vredesakkoord FIA en FOTA

Splitsing Formule 1 afgewend na vredesakkoord FIA en FOTA

Splitsing Formule 1 afgewend na vredesakkoord FIA en FOTA

Print
De Formule 1 lijkt gered van de ondergang. De Internationale Automobielfederatie FIA en de FOTA, de vereniging van teams die een piratenserie dreigden op te starten, hebben een vredesakkoord bereikt. Tegelijk is bekendgeraakt dat FIA-voorzitter Max Mosley in oktober aftreedt.

Vandaag vergaderden de FIA, de FOTA en World Motor Sport Council (WMSC) in Parijs. FIA-voorzitter Max Mosley meldde na afloop: "Er is een akkoord gesloten en er komt geen afsplitsing."

Budgetplafond

Mosley voegde eraan toe dat de inspanningen om de kosten terug te dringen, voortgaan. Dat thema was aanleiding voor de acht FOTA-teams om tijdens het weekeinde van de Britse GP een afscheuring aan te kondigen. De teams wilden het budgetplafond geleidelijk invoeren, om veel ontslagen te vermijden.

Bovendien wilden ze niet dat teams die het budgetplafond respecteerden, technische vrijheden zouden krijgen tegenover teams die tonnen geld spendeerden. Dat zou een tweeklassekampioenschap maken van de koninginneklasse van de autosport, met mogelijke vernederingen voor grote constructeurs tot gevolg; een klein team met een beperkt budget zou immers dankzij de technische vrijheden zomaar sneller kunnen zijn.

Mosley buiten

Conclusie: de teams hebben hoog spel gespeeld, want een afsplitsing zou zowel de oude F1 als de nieuwe geen goed gedaan hebben, met alle inkomstenverlies van dien. Tegelijk trekken de teams aan het langste eind: ze krijgen hun zin inzake de reglementen én - waar het volgens sommigen om te doen was - ze zijn verlost van Max Mosley, die zegt geen kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen.

Bernie Ecclestone, die in Silverstone nog tegen de BBC zei dat alles moet blijven zoals het is en daar "don't worry" aan toevoegde, zegt tevreden te zijn met de uitkomst van de vergadering.

MEER SPORTNIEUWS