Gezinnen besparen tien procent energie

De actie Klimaatwijken is een succes in Putte. Twintig gezinnen bespaarden op een half jaar tijd 9,65% energie. Volgend jaar wordt de actie uitgebreid naar heel de gemeente.

Het doel van de actie was om tussen 1 november en 30 april acht procent energie te besparen bij de sociale doelgroep rond de vzw De Regenboog Welzijnsschakel. Twintig gezinnen namen deel aan het initiatief. “Het was een succes”, zegt Bas Kok van de dienst doelgroepenbeleid van Igemo.

“Bij de actie legden we de nadruk op het veranderen van gewoontes. We gaven daarbij heel wat tips, zoals de deuren sluiten in een verwarmde ruimte, ’s nachts de thermostaat op 15 in plaats van 20 graden zetten, of spaarlampen gebruiken in de plaats van gloeilampen. De thermostaat een graad lager zetten, bespaart meteen zeven procent van de energie voor verwarming”, legt Kok uit.

Volgend jaar

In oktober kregen de deelnemers al een eerste woordje uitleg over over het besparen van energie. In november ging de actie van start, waarna in februari een eerste evaluatie volgde. Daarbij werd het energieverbruik vergeleken met de periode voor de start van de actie.

“Volgend jaar nemen we opnieuw deel. Dan vergroten we de doelgroep en mikken we op deelnemers uit de hele gemeente. De bedoeling is om dan opnieuw acht procent of meer uit te sparen”, geeft Bas Kok mee.

PA

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio