Rechteroor hoort beter dankzij linkerhersenhelft

Rechteroor hoort beter dankzij linkerhersenhelft

Rechteroor hoort beter dankzij linkerhersenhelft

Print
Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen beter in staat zijn informatie te verwerken wanneer ze een vraag in het rechteroor binnenkrijgen.

Bij de eerste studie werd 286 fuifbeesten geobserveerd terwijl ze moesten praten met luide muziek op de achtergrond. 72% van de interacties gebeurden via de rechterzijde van de luisteraar.

In een tweede studie stapten de onderzoekers op 160 feestvierders af, om vervolgens onverstaanbare en betekenisloze woorden te mompelen. Ze keken vervolgens welke oor de luisteraar zou aanbieden om in te spreken. 58% bood het rechteroor aan.

Sigaret

In de derde studie vroegen de onderzoekers 176 feestvierders om een sigaret, waarbij ze zich opzettelijk naar de linker- of rechteroor richtten. Ze onderzoekers kregen veel vaker meteen respons wanneer ze zich tot het rechteroor gericht hadden.

De conclusie: in iemands rechteroor praten stuurt de woorden naar een iets toegankelijker deel van de hersenen. De linkerkant van het brein, waarvan geweten is dat die beter is in het verwerken van een verzoek, verwerkt de informatie die via het rechteroor binnenkomt immers.

Nu in het nieuws