Mousavi wil onafhankelijke commissie om stembusslag te onderzoeken

Verliezend presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi wil dat er een onafhankelijke commissie wordt opgericht om de uitslag van de presidentsverkiezingen in Iran te onderzoeken. Zijn echtgenote wil dat de Iraanse regering het recht op betogen respecteert.

De Raad van Hoeders zal woensdag hoogstwaarschijnlijk de officiële einduitslag van de presidentsverkiezingen bekend maken.

Fraude

Mousavi en zijn aanhang geloven nog steeds dat er gefraudeerd is tijdens de stembusslag van 12 juni. Volgens de Raad van Hoeders zijn er wel fouten gemaakt, maar die zouden niet groot genoeg zijn om de verkiezingen over te doen. Mousavi is ervan overtuigd dat de Raad niet neutraal is.

Arrestaties

Ondertussen zijn ook 25 werknemers van het dagblad Kalemeh Sabz van Mousavi opgepakt. Volgens de politie "voerden zij activiteiten ter organisatie van de recente manifestaties en acties tegen de nationale veiligheid".

Ook de voorbije dagen werden al verschillende mensen opgepakt terwijl ze op straat kwamen om te protesteren tegen de officiële verkiezingsuitslag. De echtgenote van Mousavi eist dat het Iraanse regime die betogingen toelaat en het recht op protest respecteert. Bovendien wil ze dat de troepen zich terugtrekken uit de straten en dat alle opgepakte betogers worden vrijgelaten.

Nu in het nieuws