Stad stopt overschot in extra bewakingscamera's

Print
Mechelen - In het Mechelse straatbeeld komen er opnieuw zes bewakingscamera’s bij, onder meer op de Vismarkt en het Oud Oefenplein. De stad wil ze in het najaar plaatsen.

Dat Mechelen investeert in extra camera’s heeft alles te maken met een financiële meevaller. Besparingen hebben ertoe geleid dat de werkingskosten met drie miljoen euro zijn gedaald.

Zes miljoen over

“In onze begroting 2008 hebben we uiteindelijk bijna zes miljoen over. Dat is meer dan we hadden verwacht”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Een deel van de centen wendt de stad aan om de spaarpot te vergroten. In vergelijking met het oorspronkelijke budget voor dit jaar, stijgt het overschot met 1,4 miljoen euro. Het reservefonds wordt opgetrokken van ruim 1,5 miljoen tot vier miljoen euro.

“Maar er is geen reden tot feesten”, benadrukt Somers. “Wij houden er rekening mee dat steden en gemeenten het de volgende jaren nog financieel moeilijk gaan krijgen.”

Toch blijft Mechelen ook investeren. Het budget dat de stad uitgeeft, stijgt met zeven miljoen, tot 48,9 miljoen euro. Voor de bouw van sporthallen krijgt Sport Actief Mechelen (SAM) 1,7 miljoen. Voor de vernieuwing van het openbaar domein in de stationsomgeving zet de stad 2,1 miljoen opzij.

Veiligheid bewaren

Het meest opvallend is de aankoop van de zes camera’s. “Wij zetten ze in om de veiligheid en de openbare rust te bewaren op plaatsen waar er risico is op overlast”, legt Somers uit.

Na een reeks vechtpartijen was er onder meer een camera beloofd aan de horeca op de Vismarkt. Die komt er, net zoals aan de Vennekant, waar buurtbewoners erom hadden gevraagd.

Ook op de rotonde aan het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker wordt het tijdelijke toestel vervangen door een vaste installatie. “De politie gebruikt ze om te zien hoeveel bezoekers er staan te wachten aan onze ingang. Als er veel volk is, komen er extra ploegen”, weet parkdirecteur Danny De Wit.

Sven VAN HAEZENDONCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio