Afrikaanse vluchtelingen willen weg uit Marokko

Print
Meer dan 300 Afrikaanse vluchtelingen wachten in Rabat op hun overbrenging naar een ander land. Ze klagen dat hun rechten niet gerespecteerd worden in Marokko. Verscheidene vluchtelingen zeggen dat ze afgeranseld zijn door Marokkaanse VN-medewerkers.

De vluchtelingen uit landen als Angola, Senegal, Congo, Ivoorkust en Liberia troepen samen voor de poorten van het Marokkaanse kantoor van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in Rabat. Dinsdag wachtten sommigen er al negen dagen, maar er komen ook nog steeds nieuwe mensen bij.

“We zijn van plan hier te blijven tot ons recht op overplaatsing gehonoreerd wordt”, zegt Stéphane Gnako, de woordvoerder van de vluchtelingen. “We willen naar een veilige plaats worden gebracht waar onze rechten gerespecteerd worden.”

Volgens het handvest van de VN hebben vluchtelingen het recht naar een ander land overgebracht te worden als hun rechten niet gerespecteerd worden in het land waar ze asiel hebben gekregen.

In de val in Marokko

Veel vluchtelingen in Marokko vinden dat ze in een val zijn terechtgekomen. “Ik heb hier gestudeerd en drie maanden stage gelopen, en toen kwam ik aan de weet dat ik geen recht heb om hier te werken”, zegt de Ivoriaanse Laura Thérèse die sinds 2004 in Marokko is.

Kinderen van Afrikaanse vluchtelingen hebben in Marokko geen recht op onderwijs. “We hebben het recht niet om ons te integreren en we worden niet naar een ander land overgebracht. Wat wil men dat we doen?”, vraagt Laura Thérèse.

“Ons mooie vluchtelingenpaspoort is niets waard”, zegt Stéphane Gnako. “We zijn allemaal veroordeeld als bedelaars te leven in dit land. En dan worden we ook nog eens het slachtoffer van geweld en discriminatie.”

PD

IPS

Nu in het nieuws