Heemkundige schrijft naslagwerk over lokale geschiedenis

Heemkundige schrijft naslagwerk over lokale geschiedenis

Heemkundige schrijft naslagwerk over lokale geschiedenis

Print
Moerbeke-Waas - Veel geschiedenisboeken over Moerbeke zijn er nooit geschreven. Paul Hesters van de Heemkundige Kring vult de historische lacune ineens in met een lijvige trilogie. Hij geeft zichzelf tien jaar om dat huzarenwerk rond te krijgen.

Deel 1 ligt momenteel bij de drukker en is vanaf nu bestelbaar. In dat eerste deel beschrijft hij het ontstaan en evolutie van het noordelijk deel van Moerbeke, boek twee zal het westelijk deel uit de doeken doen en in deel drie neemt hij het dorpscentrum en Coudenborm onder de loep.

Paul Hesters (66) is gepensioneerd metaalbewerker maar als sinds zijn 18de bezig met geschiedenis. Eerst bij de heemkundige kring in Wachtebeke en sinds 1993 ook bij de Moerbeekse heemkundigen. Hij publiceerde al boeken over de windmolens, klompenmakerij, de geschiedenis van de muziekmaatschappijen in Wachtebeke en over de parochie Overslag. In 2007 onthulde hij hoe Moerbeke aan een slachtpartij ontsnapte na een beschieting tijdens de Grote Oorlog.

"Ik speelde al lang met de idee om de geschiedenis van Moerbeke te beschrijven. Het kerkbestuur van Kruisstraat vroeg me om een geschiedkundig stukje te schrijven naar aanleiding van honderd jaar kerk en zo is het effectief gestart. Ik had al wat informatie over dit noordelijk deel van Moerbeke. In het Rijksarchief in Gent vond ik een massa gegevens over de verschillende kloosters en ook in het archief van Axel zijn gegevens ter beschikking. Ik ben ook met veel bewoners en ex-bewoners gaan praten en dat leverde alsmaar meer stof op", vertelt Hesters.

Het resultaat is bijna 700 pagina's geschiedenis en 600 foto's. Hesters begint met het ontstaan van het landschap: de moeren en zandruggen. Die ontginning trok kloosterordes aan maar ook tempeliers die geld nodig hadden voor hun kruistochten. Ook de forten en militaire structuren drukten hun stempel op de geschiedenis en vanaf 1582 was er sprake van echte bewoning in het noordelijk deel van Moerbeke.

"Dat waren slechts enkele boerderijen en die zonen en dochters huwden vaak binnen de eigen familiekring. Stilaan komt er economisch leven op gang en was er zelfs een tramlijn. Er ontstond privé onderwijs, daarna een gemeenteschool en dan volgde ook katholiek onderwijs met een eigen lokale schoolstrijd. Hesters staat ook stil bij een staking van de katholieken om de oprichting van een eigen parochie af te dwingen. Wat uiteindelijk leidt tot de bouw van een kerk, geen 100 jaar geleden maar 99 jaar geleden heeft de heemkundige ontdekt.

Deel 1: 'De moeren in het noorden van Moerbeke-waas of de Kruisstraat, Pereboom en Koewacht' kost tot 30 augustus 30 euro, daarna 35 euro. Bestellen kan bij Paul Dubosch, Opperstraat 48.

Dirk VAN REUSEL

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio