"Zoveel groots is er uit Oosthoven nog niet gekomen"

Zoveel groots is er uit Oosthoven nog niet gekomen

"Zoveel groots is er uit Oosthoven nog niet gekomen"

Print
Oud-Turnhout - Van jongen uit een boerengezin in een klein dorp tot groot politicus. In Oosthoven (Oud-Turnhout) wordt nog altijd erg naar Karel Van Miert (1942-2009) opgekeken. Dorpsgenoten staan stil bij zijn plotse overlijden.

“De familie Van Miert woonde in een grote boerderij met twee werkmanswoningen”, vertelt ex-buurjongen en -klasgenoot Hugo Peeters. “Een ervan huurden wij van zijn ouders. We moesten geen huur betalen, want wij hielpen altijd mee op de boerderij. Dat waren ook doodbrave mensen, maar heel katholiek.”

"Een slimme kerel"

Karel was geen lawaaimaker. “Hij viel niet op, alleen bij het voorlezen van de resultaten per trimester. Hij was een hele slimme kerel. Eigenlijk was hij goed in alles. Op een bepaald moment ging hij koersen lopen. Eigenlijk mocht dat niet van thuis. Als hij een medaille won, kon hij dat nog binnensmokkelen. Maar op den duur won hij salons, in die tijd kreeg je vooral prijzen in natura, dan moest hij het wel opbiechten.”

In de politiek gaan zat er volgens Hugo altijd al in. “Karel zei tegen mijn moeder: ‘als er ooit iets is, kom dan naar mij. Als ik later minister ben, zal ik het oplossen’. Zij heeft dat nooit gedaan, want hij koos voor een strekking die ze bij ons thuis niet gewoon waren. Dat een Van Miert bij de socialisten was gegaan, dat was groot nieuws in Oosthoven!”

Toch is Hugo Van Miert altijd blijven volgen in zijn latere carrière. “Tja, voor mannen van Oosthoven is dat je van het: iemand die verder is kunnen komen dan de kerktoren.”

"Niet te rap opgeven"

Ook daar heeft Leo Van Miert, sp.a-schepen in Oud-Turnhout en broer van, veel respect voor. “Hij was echt mijn grote broer, die de peilers heeft uitgezet. Hij liet zien dat je ook vanuit een kleine, landelijke boerengemeenschap kan doorgroeien. Je mag alleen niet te rap opgeven. Daarnaast was hij een goede maat: altijd bereid om te luisteren en goed advies te geven. Hij was mijn politieke voorbeeld. Hij heeft me gecoacht bij het begin van mijn politiek carrière.”

Karel zal worden gemist binnen de familie: “Karel was de oudste, de patriarch. Sinds de dood van onze ouders was hij de stuwende kracht van de familie. Hij kwam niet zo heel veel meer naar Oud-Turnhout. Maar als hij er eenmaal was, klopte hij bij iedereen aan. Hij moest van iedereen weten hoe het met hen ging.”

“Een zware slag”, omschrijft hij het overlijden. “Maar het mooie is wel, dat het is mogen gebeuren in zijn tuin, zijn grote hobby, naast de politiek.”

Herdenking?

Of men in Oud-Turnhout iets organiseert om Karel Van Miert te gedenken, staat nog niet vast.

Marian MICHIELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio