Vogeltjeswijk wil geen zendmast in achtertuin

Print
Hove - Buurtbewoners van de Vogeltjeswijk zijn bezorgd over de mogelijke gsm-zendmast in de P. Van Ostaijenlaan. Burgemeester Vuylsteke de Laps (CD&V) overweegt geen bouwvergunning af te leveren.

Jos Goris van het buurtcomité is verbolgen over de aanpak van de gemeente: “Op een onopvallende plaats op een wandelweg hangt een bouwaanvraag van Ericsson voor een lichtpyloon met een UMTS-installatie. Mijn buren hadden geen bezwaar tegen wat bijkomende verlichting, maar beseften niet dat zo’n zendmast een gevaar betekent voor de gezondheid. We dachten dat de gemeente het voorzorgprincipe moet hanteren: als het niet zeker is dat de straling onschadelijk is, plaats je beter geen zendmast.”

In de omgeving bevinden zich een jeugdhuis, speeltuinen en sportterreinen. Plaatsen waar vooral veel jongeren komen dus. De burgemeester stelt de buurtbewoners gerust: “Of de zendmast er al dan niet komt, is nog niet beslist. Aangezien de mast op gemeentegrond zou komen, nemen wij die beslissing zelf. Wij zijn er in elk geval geen voorstander van omdat er geen maatschappelijk draagvlak voor is. Als een privéfirma een bouwaanvraag indient, moeten wij die onderzoeken."

"Er loopt een openbaar onderzoek tot 29 juni. De spelregels voor de bekendmaking werden gerespecteerd, één affiche op de bouwplaats zelf en één aan het gemeentehuis. Maar let op, wij onderzoeken de aanvraag enkel op het vlak van ruimtelijke ordening. De veiligheid van de zendmasten is federale materie. We vermoeden dat we in de toekomst nog meer aanvragen zullen krijgen. De providers claimen dat de gevaren van de straling kleiner zijn naarmate er meer zendmasten staan met een lager voltage.”

PhD

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio