"Met een verbod beschermen we meisjes zonder hoofddoek"

De Koninklijke Atheneums van Antwerpen en Hoboken verbieden vanaf 1 september het dragen van de hoofddoek door de leerlingen. Karin Heremans, directrice van het Koninklijk Atheneum Antwerpen, verzette zich vijf jaar geleden nog tegen een hoofddoekverbod in scholen.

ghouben

“Ondertussen is er veel veranderd”, zegt de directrice. “Het aantal moslimleerlingen steeg met een derde. Ongeveer 60% van onze moslimmeisjes draagt een hoofddoek. In de Antwerpse binnenstad waren wij nog de enige school waarin meisjes hun hoofddoek mochten dragen."

Evenwicht weg

"Radicale moslimjongeren zetten meisjes nu onder druk om een hoofddoek te dragen. We zagen plots leerlingen met lange gewaden. Veel meisjes verlieten de school om deze redenen. We zagen ook meisjes die in onze school een hoofddoek droegen, maar op straat niet. Ze deden het alleen om er op school bij te horen. Op zo’n moment hoor je in te grijpen. Het evenwicht was weg.”

Gelijkwaardigheid en vrijheid

De afgelopen drie jaar probeerde Heremans met de leerlingen tot een oplossing te komen. Er kwam een consensus, maar die werd niet nageleefd.

Uiteindelijk hakten de directies van Antwerpen en Hoboken de knoop door. Er komt een hoofddoekverbod. “Ik ben niet tegen de hoofddoek, maar wie de school binnenstapt, moet de hoofddoek afnemen”, zegt Heremans.

“Het is de enige manier om meisjes te beschermen die geen hoofddoek willen dragen. Met het verbod garanderen we de gelijkwaardigheid en de vrijheid van onze leerlingen.”

Lijst

De meisjes die hun hoofddoek niet willen afnemen, krijgen een lijst met scholen waar ze nog wel welkom zijn. “Ik denk dat we dringend met alle schoolnetten samen moeten zitten over een gemeenschappelijk standpunt over de hoofddoek bij leerlingen”, zegt Heremans.

Sacha van wiele

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners