Nyrstar gaat voorloper Union Minière achterna

Print
Het beursgenoteerde Nyrstar gaat zijn smeltactiviteiten van metalen aanvullen met mijnbouwactiviteiten. De recente acquisitie van een mijncomplex in Tenessee was daarvan een eerste aanzet.

Nyrstar is nu vooral actief als zinksmelter. Die activiteit staat op een laag pitje. Zink wordt immers hoofdzakelijk afgenomen in de bouw, de automontage en de staalbedrijven. Dit zijn nu net drie sectoren waar het bijzonder slecht gaat.

In de afgelopen maanden heeft de top van Nyrstar al maatregelen genomen om de crisis op te vangen. Zo werd de productie in de fabriek van Balen compleet stilgelegd en werden de activiteiten in de vestiging van Overpelt op een laag pitje gezet. 155 arbeiders en 50 bedienden dienden af te vloeien. De overblijvende arbeiders zijn met technische werkloosheid naar huis gestuurd.

Intussen werd de strategie van het bedrijf opnieuw bekeken. Dit leidt nu tot de uitbreiding van de activiteiten met mijnbouw. Op deze manier slaat het opnieuw de weg in van zijn voorloper Union Minière.

"Het doel is dat onze smelt- en mijnbouwactiviteiten beide een waardevol aandeel gaan uitmaken van onze inkomsten. Nystrar streeft ernaar om de partner bij uitstek te worden op het vlak van essentiële grondstoffen die nodig zijn om een veranderende wereld vorm te geven", zegt topman Roland Junck.

JVG