Greenpeace pleit voor risicotaks op kernenergie

Greenpeace pleit voor risicotaks op kernenergie

Greenpeace pleit voor risicotaks op kernenergie

Print
Milieuorganisatie Greenpeace ijvert voor een risicotaks op kernenergie. De centrales van Doel en Tihange zouden namelijk onvoldoende verzekerd zijn voor de economische schade na een mogelijke ramp.

Een gebied met de oppervlakte van Belgie zou voor tientallen jaren onbewoonbaar zijn, mocht er wat ernstig mislopen. Dat blijkt uit de 270 illustraties die Greenpeace liet maken, op basis van meteorologische gegevens, om de verspreiding van de radioactiviteit na een groot kernongeval in kaart te brengen.

Hernieuwbare energie

Nu de kerncentrales langer open zouden blijven, pleit de organisatie voor een grotere 'kerntaks'. Electrabel heeft momenteel een verzekeringsdekking van 300 miljoen euro. Dat zou nog geen duizendste zijn van het totale risico.

"Kernenergie is niet verzekerbaar en een zo snel mogelijke kernuitstap is de meest redelijke oplossing. Bovendien zijn de Belgen ook vragende partij voor een evolutie naar hernieuwbare energie", aldus Jan Vande Putte van Greenpeace.

Evaluatie

De onderverzekering wordt bevestigd door minister van Milieu Paul Magnette (PS). Hij wijst echter op de internationale solidariteitsafspraken bij nucleaire rampen, maar wil gerust rond de tafel met Greenpeace.

Bij Electrabel wordt er verteld dat aan alle wettelijke verplichtingen inzake verzekering voldaan wordt. Het bedrijf zou ook voortdurend de veiligheid van de kerncentrales evalueren.

Nu in het nieuws