Huisoppassers zitten in de lift

Huisoppassers zitten in de lift

Huisoppassers zitten in de lift

Print
Steeds meer mensen zoeken een oppas voor hun woning tijdens hun verblijf in het buitenland, of gaan zelf op vakantie in andermans huis. De dienst Woningoppas registreerde dit jaar 20 procent meer inschrijvingen.

“Of het aan de crisis of aan onze grotere bekendheid ligt, ik zou het niet weten”, zegt directeur Jan Klussendorf. “Maar dit jaar hebben we 20 procent meer inschrijvingen ontvangen, zowel door oppassers als door mensen die hun huis niet graag onbewaakt achterlaten.”

Van een villa aan de kust tot een boerderijtje in de Ardennen, in België hebben kandidaat-oppassers de keuze uit bijna 90 adresjes die ze gratis mogen bewonen als de eigenaars uithuizig zijn. Via een Nederlandse zusterorganisatie zit er ook een duizental Nederlandse bestemmingen in het aanbod.

Koetjes en kippen

Enige voorwaarden: de woning proper achterlaten, de brievenbus leegmaken, tuin, kamerplanten en huisdieren - van kanaries tot koetjes en kippen- verzorgen. Inschrijven als woningoppasser kost 45 euro, een jaar lang mag je zoveel gaan oppassen als je wil. Het inschrijvingsgeld dekt ook de verzekering.

“We hebben eigenlijk nooit problemen”, zegt Klussendorf. “Tussen oppassers en de huiseigenaars worden goede afspraken gemaakt.”

De meeste oppassers zijn jonge gepensioneerden.“Zij hebben veel tijd en zoeken een authentieke vakantie in een mooie omgeving. Wie een oppas vraagt, is meestal iets meer gegoed. Zij laten hun woning of huisdieren niet graag alleen achter.”

Sofie VANLOMMEL

Nu in het nieuws