Boer verliest in een klap al zijn melkkoeien

Landbouwer Stefaan Peeters uit Wortel (Hoogstraten) verloor in een klap zijn 76 melkkoeien. Mogelijk is zijn bedrijf getroffen door de ziekte botulisme.

Een grote ramp treft het bedrijf van landbouwer Stefaan Peeters (37) uit Langenberg in Wortel. Op vrijdag 12 juni merkte hij dat alle melkkoeien plots ernstig ziek werden en een voor een stierven.

Verlammingsverschijnselen

“De koeien hadden allemaal verlammingsverschijnselen. Ik heb er nog een dierenarts bijgehaald, maar niets hielp nog. Er vielen hoe langer hoe meer koeien uit”, vertelt Stefaan Peeters. “Het gaat om melkkoeien van tussen de twee en tien jaar oud.”

De veehouder staat voor een raadsel. Zijn kalveren en het vleesvee bleven gespaard. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bezocht het bedrijf en onderzoekt stalen van het veevoeder en water. Mogelijk heeft de ziekte botulisme de sterfte veroorzaakt.

Botulisme is een ziekte veroorzaakt door een bacterie die inwerkt op het centrale zenuwstelsel van de dieren. De ziekte zorgt voor een complete verlamming met de dood als gevolg.

Onder toezicht

Het bedrijf van Stefaan Peeters blijft onder toezicht staan tot het FAVV de oorzaak van de sterfte kent. De resultaten van het onderzoek kunnen 21 dagen, tot begin juli, op zich laten wachten. “Ik denk niet dat er iets mis is met het veevoeder. Mijn kalveren hebben daar ook van gegeten. Zij staan nog allemaal in de wei”, zegt Stefaan Peeters.

“Een deel van mijn kostwinning valt weg omdat ik niet meer kan melken. De prijs van de melk mag dan al niet hoog zijn, maar onze kosten op het bedrijf lopen gewoon door. Momenteel kan ik alleen mijn stal proper maken en kapotte zaken herstellen.”

De landbouwer die samen met zijn vrouw en ouders de boerderij uitbaat, hoopt dat hij snel kan starten met nieuwe melkkoeien. Voor andere bedrijven in de omgeving of voor de voedselketen zijn volgens het FAVV geen maatregelen noodzakelijk.

Bart VAN DEN LANGENBERGH

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio