Helft van leerlingen verlaat Antwerps Atheneum

Een driehonderdtal leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen wil zich vandaag, woensdag, laten uitschrijven. Zij protesteren tegen de invoering van het hoofddoekverbod vanaf 1 september.

kscherpenberg

Door de uitschrijving van 300 jongeren zou het Atheneum van Antwerpen de helft van zijn leerlingen verliezen. Directrice Karin Heremans laat zich niet onder druk zetten. “De leerlingen moeten beseffen dat ze gebuisd zijn als ze zich voor het einde van het schooljaar uitschrijven”, zegt de directrice.

Lees het nieuwsbericht van gisteren: "Met een verbod beschermen we meisjes zonder hoofddoek"

Lees ook het standpunt van Lex Moolenaar 'Recht op hoofddoek mag geen plicht zijn'

Poll

Betoging

De leerlingen organiseren vanavond op de Franklin Rooseveltplaats ook een betoging tegen het hoofddoekverbod. Nordine Taouil, de Antwerpse imam en voorzitter van de moslimraad, roept de moslimouders op om hun kinderen vanaf 1 september thuis te houden.

“Met een boycot van de Vlaamse scholen protesteren we tegen het hoofddoekverbod en tonen we onze solidariteit met de moslimmeisjes in het Atheneum”, zegt Taouil. “We houden onze kinderen thuis tot het hoofddoekverbod wordt opgeheven. Door dat verbod worden de moslimmeisjes onderdrukt. Goed onderwijs is alleen mogelijk als er godsdienstvrijheid is.”

Reactie

Onder de meisjes die de school willen verlaten, zit Ghislain Najmi (16). Zij wil zelf liever niet publiekelijk reageren, maar moeder Mina Chebaa doet dat wel. “Onze kinderen hebben die beslissing zelf genomen. De ouders hebben op geen enkel moment druk uitgeoefend, maar steunen het initiatief wel. Dat er ook meisjes zonder hoofddoek de school verlaten, is een duidelijk signaal. Ze zijn solidair met de andere meisjes."

“De boosheid is enorm omdat onze kinderen opnieuw worden aangepakt op hun identiteit. Mijn dochter en haar vriendinnen zijn naar het Atheneum gegaan in de hoop zich te kunnen ontwikkelen tot vrouwen die hun weg vinden in de samenleving. En dat wordt hen nu afgepakt”, gaat Mina Chebaa voort. "Dit hadden we niet verwacht van een school die zich pluralistisch en open noemt.”

De ouders en hun kinderen zijn ook boos omdat de beslissing om geen hoofddoeken meer toe te laten “uit de lucht komt vallen”. “Ik zit zelf in de ouderraad van het Atheneum en tot maandag is er nooit sprake geweest van een verbod."

PVdP, SVW

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio