Lier verbiedt gebruik van diftarcontainers in centrum

Lier verbiedt gebruik van diftarcontainers in centrum

Lier verbiedt gebruik van diftarcontainers in centrum

Print
Lier - Mensen die binnen de stadsvesten van Lier wonen, krijgen geen diftarcontainer. Zij moeten hun huisvuil vanaf 1 januari zelf gaan deponeren in een van de veertig ondergrondse containers.

De stad Lier schakelt vanaf 1 januari over op het diftarsysteem voor de ophaling van het restafval. Dat betekent dat hoe meer huisvuil je aanbiedt, hoe meer je betaalt. In dit systeem verdwijnen normaal gezien de huisvuilzakken en krijgen de inwoners een diftarcontainer van 40, 140 of 240 liter. Maar wie in Lier binnen de stadsvesten woont, krijgt die container niet. Dat heeft het schepencollege beslist.

Voordelen

"Binnen de stadsvesten zullen de inwoners verplicht moeten aansluiten op een collectief ondergronds systeem", zegt Ivarem-directeur Jos Boeckx. "We gaan er verspreid over het gebied een veertigtal van deze systemen plaatsen. Dat betekent dat iedereen op een afstand van hooguit 115 zo'n ondergronds systeem zal vinden. Een eerste voordeel is dat je je afval kan wegbrengen wanneer je dat zelf wil. Dat we niet meer met ophaalwagens door de smalle straten van Lier moeten, is een tweede voordeel."

"Zo'n ondergronds containersysteem werkt met een persoonlijke badge. Na registratie geef je aan of je twintig of zestig liter afval wil deponeren. De klep van het bovengronds gedeelte gaat open, je deponeert je afval en je sluit de klep. Daarna valt het afval in de ondergrondse container. Je betaalt telkens voor twintig of zestig liter", verduidelijkt Jos Boeckx. Wie dus minder afval in de container gooit, doet verlies.

Wie buiten de stadsvesten woont, krijgt tegen 1 januari wel een diftarcontainer. Die kan je tweewekelijks aanbieden. "Maar ook wie buiten de stadsvesten woont, kan voor een collectief ondergrondse container kiezen. Buiten de stadsvesten plaatsen we zeventien van dergelijke systemen. De beide systemen combineren kan evenwel niet. Wel mag je één keer gratis van het ene naar het andere systeem overschakelen", vertelt Jos Boeckx.

Behalve de ondergrondse containers voor huisvuil, plaats Ivarem in Lier ook nog drie ondergrondse containers voor PMD, veertien ondergrondse containers voor papier en karton en veertien ondergrondse containers voor glas. Voor PMD betaal je even veel zoals nu met de blauwe zakken, papier en karton blijven ook via het ondergrondse systeem gratis. Anderzijds blijft Ivarem het PMD, papier en karton ook nog altijd ophalen.

Wijkcomposteren

In gemeenten die het diftarsysteem hanteren, daalt het aangeboden restafval met dertig procent. "Mensen gaan beter sorteren en de vraag naar compostvaten stijgt. Omdat dit laatste in een stad niet zo evident is, gaan we het wijkcomposteren promoten. Dat kan de hoeveelheid restafval aanzienlijk doen dalen, want vijftig procent van het restafval bestaat uit groente, fruit- en tuinafval (GFT). In de wijk Het Looks gaan de bewoners daar alvast mee van start", zegt schepen van Afvalbeleid Koen Breugelmans (CD&V/N-VA).

De gemeenteraad wordt maandag gevraagd om deze beslissing van het schepencollege goed te keuren. Als dat gebeurt, starten Lier en Ivarem midden augustus met een uitgebreide infocampagne. Die bestaat onder meer uit vier folders en zeven informatievergaderingen.

Info: 0800 90 441, www.ivarem.be

Chris VAN ROMPAEY

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio