Belg in Qatar veroordeeld tot celstraf van drie jaar

Belg in Qatar veroordeeld tot celstraf van drie jaar

Belg in Qatar veroordeeld tot celstraf van drie jaar

Print
Philippe Bogaert is in Qatar veroordeeld tot 3 jaar cel. De Belg moet opdraaien voor het failliet van zijn ex-werkgever en kan al negen maanden Qatar niet uit. Hij zoekt 4.000 euro om in beroep te gaan.

Kafka in Qatar, zo valt het verhaal van Philippe Bogaert (38) nog het beste te omschrijven. De man uit Bevekom werd in juli 2008 algemeen directeur van mediahuis Dialogic Qatar. Hij zag al gauw dat het bedrijf in de problemen zat en nam ontslag. Dat werd aanvaard door de Belgische tak van het bedrijf, maar niet door de hoofdaandeelhouder in Qatar. Die wilde zijn 3,2 miljoen euro geïnvesteerd geld terug en klaagde daarvoor de vorige directeur, Bogaert en het bedrijf aan. Sindsdien zit Bogaert zonder loon en onderdak vast in de oliestaat.

Maar het kan dus nog erger: cheques die Bogaert voor zijn ontslag uitschreef, bleken ongedekt. Daarvoor werd de man uit Bevekom gisteren veroordeeld tot drie jaar cel. “Vorige donderdag diende ik een sterk dossier in. Ik had bij mijn ouders zelfs 27.500 euro geleend om het bedrag van de ongedekte cheques zelf te betalen. Maar ik denk niet dat de rechter mijn dossier heeft bekeken”, vertelt Bogaert aan de telefoon.

“Ik heb acht dagen om in beroep te gaan. Dat kan alleen met een Qatarese advocaat. Dat kost me ongeveer 4.000 euro. Geld heb ik niet meer. Ik heb geen andere keuze dan financiële hulp te vragen. En dat voor een advocaat die in vijf minuten aan de rechter kan uitleggen dat alles in orde is.”

In afwachting van de definitieve uitspraak wacht Bogaert zijn lot af in de Belgische ambassade, waar hij sinds december 2008 verblijft. Bogaerts vrouw en twee kinderen van 7 en 8 jaar wachten intussen met een bang hart in België af.

JMar

www.hostageinqatar.com

MEEST RECENT