Maretak haalt opgelucht adem

De bewoners van de 300 weekendverblijven in het chaletpark Maretak en de Bollewijk zijn aan het feest. Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) heeft het plan voor Schrijberg goedgekeurd. Het permanent wonen is geregulariseerd.

We zijn enorm verheugd”, zegt voorzitter René De Witte van de mede-eigenaarsvereniging van chaletpark Maretak.”Eindelijk komt er een einde aan dertig jaar wantoestanden.”

Meer dan vierhonderd bewoners van weekendverblijven in Waasmunster verkeerden decennialang in onzekerheid. Het initiatief van de gemeente om het probleem van de permanente bewoning in recreatiegebied met een bijzonder plan van aanleg (BPA) op te lossen, is nu aanvaard door Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen. Die tekende donderdag het ministerieel besluit voor de goedkeuring van dat plan Schrijberg.

Rechtszekerheid

Het permanent wonen in weekendverblijven wordt er nu helemaal geregulariseerd. De bewoners hebben volledige rechtszekerheid. Het is nu een woonzone met beperkt woonrecht geworden, wat wil zeggen dat je er permanent mag wonen, maar dat er nog een aantal stedenbouwkundige voorschriften zijn waar de bewoners zich aan moeten houden.

Zo mag de bewoonbare oppervlakte niet meer dan 80 m² bedragen. Aan de rand van het gebied ligt nog een aantal onbebouwde en niet-verkavelde percelen. Die worden nu bos- en groenzones. Deze planologische omzetting heeft ook geen invloed op de gemeentelijke woonquota van Waasmunster.

Feest

Toen het nieuws donderdagochtend druppelsgewijs bekendraakte bij de bewoners van de weekendverblijven, brak er een spontaan feest uit. “In 1976 is het probleem met de vaste bewoning hier ontstaan”, zegt René De Witte. “Pas na dertig jaar is er een oplossing. Die rechtsonzekerheid woog enorm op ons. Als voorzitter heb ik van nabij de shit gezien die de mensen hier hebben meegemaakt.”

Burgemeester Rik Daelman (Open Vld) kwam mee een glas drinken met de bewoners. ”Ik ben enorm verheugd. Dit plan betekende een enorm lobbywerk. Ik heb de laatste jaren enorm veel gependeld tussen Waasmunster en het kabinet van minister Dirk Van Mechelen in Brussel. Dit is een strijd van vijftien jaar lang geweest. Het doet deugd dat daar vandaag een positief einde aan komt.”

“Dubbel gevoel”

Ook bewoner John Hooyberghs is uitermate tevreden. ”Al dertien jaar woon ik hier. Ik ben euforisch, maar toch heb ik een dubbel gevoel. Er hangt me nog een veroordeling en een boete van 7.500 euro boven het hoofd, en ik zou hier ook weg moeten door dat permanent wonen. Voor mij is nu hopelijk alles opgelost door dit plan.”

Joris VERGAUWEN

Het gemeentebestuur organiseert dinsdag 30 juni een infoavond om alles eens op een rijtje te zetten. Die vindt plaats om 19 u in GC Hoogendonck.

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER