Ongevallen op E313 dalen met een derde

Ongevallen op E313 dalen met een derde

Ongevallen op E313 dalen met een derde

Print
Geel - Het aantal ongevallen op de E313 is sinds begin dit jaar met een derde gedaald. Als die tendens zich voortzet, gebeuren er dit jaar minstens 200 ongevallen minder.

Bij de brandweer van Geel en de Hamse Sleepdienst merken ze sinds enkele weken de gevolgen van de aanpassingen aan de open afritten van de E313. “Een opmerkelijke vermindering”, luidt het. Agenten van de wegpolitie drukken zich nog iets forser uit. “Een spectaculaire daling”, menen zij. Commissaris Luc Van Hoof van de verkeerspost in Grobbendonk beaamt dat.“

Globale cijfers

Globale cijfers zijn er niet voorhanden omdat de ingrepen te recent zijn. Maar ik heb het aantal interventies vergeleken van de verkeerspost Grobbendonk van januari tot half juni dit jaar met dezelfde periode van vorig jaar. In die periode noteerden we vorig jaar 281 ongevallen. Dit jaar 180, een vermindering van 36 procent. Dit is zonder rekening te houden met de interventies van andere verkeersposten, zoals Turnhout.”

De commissaris schrijft dat niet alleen toe aan de recente ingrepen. “De portieken en variabele verkeersborden die vorig jaar werden geïnstalleerd, bewijzen ook hun nut. Maar de meeste ongevallen gebeurden aan Geel-West. Vooral die scherpe bocht voor de invoegstrook, zorgde voor veel ongevallen. Sinds enkele weken moeten we daar bijna niet meer komen.”

Snelheidscontroles

“De voornaamste knelpunten zijn nu uit de wereld geholpen”, meent de commissaris. “Maar het blijft oppassen. Er gebeuren nog elke dag ongevallen en tijdens de spits staan de auto’s die de snelweg aan Geel- West willen afrijden, nog tot op de pechstrook.”

“Dankzij het dalend aantal ongevallen krijgen we eindelijk tijd om ander werk te doen”, besluit de commissaris. “Tot voor kort ging onze hele capaciteit naar ongevallen. Nu kunnen we werk maken van controles. Onze prioriteiten zijn op dat vlak al vele jaren dezelfde: snelheidscontroles en het controleren van het zwaar vervoer, rij- en rusttijden, tussenafstanden en bevestiging van ladingen.”

Alex KESTENS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio