"Rijke landen ondermijnen VN-top over financiële crisis"

Print
Voorlopig hebben er nog geen staatshoofden of regeringsleiders uit de industrielanden toegezegd voor de top over de financiële crisis die de Verenigde Naties volgende week in New York houden. Aziatische diplomaten denken dat het Westen de bijeenkomst wil doen mislukken door vertegenwoordigers zonder beslissingsmacht te sturen.

Westerse diplomaten doen sarcastisch over de driedaagse vergadering die op 24 juni begint. “Wij sturen iemand om aantekeningen te maken”, zegt er een. Dat staat voor een vertegenwoordiger die geen autoriteit heeft om tussenbeide te komen of te beslissen.

Toezeggingen uit het Zuiden

Enrique Yeves, de woordvoerder van de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, bevestigt dat nog geen staatshoofden of regeringsleiders uit Westerse landen hebben laten weten dat ze naar de top komen.

Uit andere landen, vooral dan uit de ontwikkelingslanden, is er wel al een 30-tal aanmeldingen van het allerhoogste niveau. “Latijns-Amerika en vooral de Caraïben zullen goed vertegenwoordigd zijn, en naar men mij vertelt zullen ook Afrika en Azië goed deelnemen”, zegt Yeves.

Voetvolk

Volgens Yeves hebben sommige industrielanden al publiek verklaard dat ze misschien niet hun regeringsleider zullen sturen, maar toch wel een minister. Diplomaten uit andere werelddelen doen daar schamper over. “De Westerse landen proberen de bijeenkomst te ondermijnen door enkel voetvolk te sturen”, zegt een Aziatische diplomaat die anoniem wil blijven.

“Het is duidelijk waarom. Het Westen vindt dat de Algemene Vergadering niet het aangewezen forum is om de internationale financiële crisis te behandelen. Ze denken dat het de bevoegdheid van de Wereldbank en van het Internationaal Monetair Fonds is.”

Bron: PD (IPS)

.

Nu in het nieuws