Nieuw milieuvriendelijk beton gaat 16.000 jaar mee

Ingenieurs van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw, milieuvriendelijk soort beton ontwikkeld dat 16.000 jaar lang meegaat.

wverhaert

Beton is een bijzonder stevig materiaal. Toch treedt er geleidelijk een vervorming op, door een reorganisatie van kleine partikels. Dat proces wordt “creep” genoemd.

Onderzoekers van het MIT onderzochten hoe ze dat proces konden vertragen en bewezen met een mathematisch model. Huidig beton gaat zo’n honderd jaar mee, maar de onderzoekers konden ultra-high-densitybeton (UHD) tot 16.000 jaar sterk houden.

Milieu

De onderzoekers denken daarbij op korte termijn aan erg gespecialiseerde toepassingen, zoals containers voor radioactief afval. Die moeten immers duizenden jaren sterk moeten blijven.

Maar als het UHD-beton op termijn in de hele bouwsector ingang vindt, kunnen de positieve effecten voor het milieu enorm zijn.

CO2

Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld. Jaarlijks wordt er twintig miljard ton van geproduceerd, goed voor 5 tot 8 procent van de jaarlijkse menselijke uitstoot van CO2.

De nieuwe betonsoort kan die hoeveelheid aanzienlijk terugdringen. Door de langere levensduur hoeft er minder snel gebouwd of gerenoveerd te worden. Door sterkere structuur kunnen bovendien veel lichtere constructies gemaakt worden, waardoor er veel minder materiaal nodig is.

Bron: JG (IPS)