Omwonenden geven hun mening over Rooiveld

De politieke partijen raken er maar niet uit: voor of tegen? Wij gingen de mening vragen van de mensen die al het langst in de buurt van het Rooiveld wonen.

Zeventig zijn ze, sommigen zestig, anderen tachtig. Eén ding hebben ze gemeen: ze wonen al heel lang in het landelijke Morkhoven (Herentals) of Voortkapel (Westerlo), aan het Rooiveld, of in het naburige Broekhoven.

Omwonenden

Van de eigenaars van het crossterrein en hun medestanders horen we wel eens het verwijt dat het protest tegen een permanente omloop voor lawaaisporten alleen komt van mensen die er pas zijn komen wonen. “Ik woon hier al sinds 1953”, zegt Emile Van Genechten (76). “En dat er een paar keer per jaar wordt gecrost, vind ik niet erg. Maar een permanent crossterrein hoort hier niet thuis.”

Olga Van Den Heuvel (62) woont aan het Rooiveld sinds 1981. “Dit is geen pietluttig plaatselijk dossier”, zegt ze. “Dit is een symbooldossier. Hier gaat het om: wat gaat de provincie in de toekomst doen met de schaarse open ruimte die ons nog rest. De provincie Antwerpen heeft van alle provincies de minste stiltegebieden. Hier hebben we er nog een. Bovendien is het crossterrein aan het Rooiveld altijd illegaal geweest. Vanaf het moment dat het provinciebestuur die illegaliteit legaal maakt en zelfs nog gaat uitbreiden, wordt er een kwalijk precedent gecreëerd. Dan kan álles.”

Adviesraden

Meerdere bewoners vragen zich ook af wat er met het negatieve standpunt van talrijke adviesraden zal gebeuren. “Als men daar in de besluitvorming geen rekening mee houdt, laat ze die dan afschaffen.” Jan Vercammen, die al sinds 1953 aan het Rooiveld woont, verdenkt het Westelse schepencollege en de provincie ervan om van een heel omvangrijk plan voor cross en 4x4- gebruik te vertrekken, om uiteindelijk te eindigen met een afgezwakte versie: “Precies wat ze moesten hebben.”

Maar wat moet er dan volgens de oudere buurtbewoners met het terrein aan het Rooiveld gebeuren? Daar moeten Leon Andries en zijn vrouw (75) niet lang over denken: “Dat ze er dan maar patatten op zetten”, zo luidt het.

Wie beslist?

Op donderdag 25 juni is het aan de provincieraad om de knoop door te hakken: crossen of niet crossen, met jeeps rijden of niet met jeeps rijden, en hoe lang. Nadien krijgt de Vlaamse regering zestig dagen om te reageren. Reageert die niet, dan moet de provincie een herinneringsbrief sturen. Komt er dan nóg geen reactie, dan is het provinciebesluit 35 dagen later goedgekeurd.

Dit volgens het principe ’zwijgen is toestemmen.’ De provincieraad zou het heikele punt van het met 4.000 bezwaarschriften belaste dossier van het Rooiveld ook kunnen uitstellen. Maar 210 dagen na het einde van het openbaar onderzoek -18 december 2008- moéten ze wel een beslissing nemen. Dat zou dan een extra provincieraad halfweg september vergen.

Marc HELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio