Hormonentest deugt niet: vrijspraak voor vetmetsers

Een test die het gebruik van hormonen bij kalveren aantoont, is niet waterdicht. Twee vetmesters werden daarom vrijgesproken.

Een duo dat in opdracht van een veehouder uit Poppel (Ravels) in Meerhout kalveren vetmest, mocht het voor de rechtbank komen uitleggen omdat in de mest van twee kalveren het verboden hormoon prednisolone was aangetroffen. Op de zitting zwaaide meester Gust De Smedt met wetenschappelijke bevindingen van een expert die meldde dat het aantreffen van prednisolone te maken kan hebben met de manier waarop het mest na de staalname wordt behandeld.

Volgens de expert kan het gebeuren dat de bacteriën in de mest het lichaamseigen hormoon cortisol omzetten in het lichaamsvreemde en verboden hormoon prednisolone. Dat kan gebeuren wanneer de ingezamelde mest na staalname niet onmiddellijk wordt ingevroren.

De vrijspraak van het duo legt de weg naar het vorderen van een fikse schadevergoeding wijd open. “Mijn cliënten hebben ten onrechte jarenlang een H-statuut opgelegd gekregen”, legt meester De Smedt uit. “Dat is een brandmerk voor verdachte vetmesters, zodat ze hun kalveren moeilijker kunnen verkopen en ze verplicht waren bij elke tien kalveren die ze verkochten er twee voor staalname aan te bieden. Dat kost een fortuin.”

Ook de vetmester reageert opgelucht: “Dit sleept nu al bijna drie jaar aan en het heeft ons bedrijf grote schade berokkend. Ik ben blij dat onze naam gezuiverd is.” De vrijspraak zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de controles binnen de vetmesterij.

HHM

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio