Studenten peilen naar noden van ouderen

Studenten van de KHK hebben in opdracht van het OCMW van Hulshout een behoefteonderzoek uitgevoerd bij tachtigplussers.

Zes studenten sociaal werk van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) voerden het onderzoek uit voor hun eindverhandeling in opdracht van het OCMW van Hulshout.

Woensdag stelden ze hun resultaten voor in Rusthuis Ter Nethe. “De studenten konden een beroep doen op mensen van het OCMW en vrijwilligers van seniorenverenigingen”, zegt coach Liesbet Lommelen.

“De studenten onderzochten vier facetten aan de hand van een vragenlijst: tegemoetkomingen, thuiszorgdiensten, huisvesting en sociale contacten.” 243 personen, wat neerkomt op zeventig procent van de zelfstandig thuiswonende tachtigplussers, namen deel aan het onderzoek.

Opmerkelijke resultaten

81,9 procent van de tachtigplussers woont in een eigen woning. Wanneer ze niet meer zelfstandig kunnen thuiswonen, verkiest de meerderheid een verblijf in het rusthuis, gevolgd door bejaardenwoningen en intrekken bij de kinderen. Slechts 8,71 procent van de ondervraagden staat op de wachtlijst van een rusthuis.

Als het gemeentebestuur bejaardenwoningen zou bouwen, zijn volgende elementen voor de ouderen het belangrijkst: geen trappen, veel licht en zon en centrale verwarming. Maar ook een apotheek, de huisarts en een bakker in de buurt zijn belangrijk.

De sociale contacten met kinderen en kleinkinderen zijn voor de ondervraagden erg belangrijk. 34,1 procent wil meer onder de mensen komen. Het sociale leven van de tachtigplusser in Hulshout is vrij actief. Bijna 46,4 procent neemt regelmatig deel aan activiteiten, maar dit hangt samen met de graad van mobiliteit.

GaWu

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio