Gemeente vraagt om 'vliegendagboek' bij te houden

Print
Zandhoven - De inwoners van het door een vliegenplaag getroffen gebied in Massenhoven en Zandhoven woonden woensdagavond de evaluatievergadering bij.

Er werden 600 gezinnen uitgenodigd uit de afgebakende ’plaagzone’. Een kleine honderd gezinnen schreven zich in.

Drie weken na de grote vliegencrisis- overlegvergadering wilde burgemeester Luc Van Hove (CD&V) samen met specialisten een eerste balans opmaken. Er werd speciaal drie weken gewacht om na te kunnen gaan of de ondernomen acties al resultaat opleverden.

Het meest opmerkelijke initiatief gisteravond was de oproep van de gemeente om drie weken een vliegendagboek bij te houden. Het is de bedoeling dat de bewoners op datum en tijdstip noteren of de overlast ’licht’, ’matig’ dan wel ’zwaar’ is. ’Zware overlast’ betekent meer dan 30 vliegen in huis of in de tuin. Daarnaast moet de dagboekhouder de windrichting, windsterkte, temperatuur en specifieke opmerkingen zoals de geur noteren.

Mobiel weerstation

De brandweer van Zandhoven zal een klein mobiel weerstation in het gebied oprichten. De milieuambtenaar heeft zich geëngageerd om al die vliegendagboeken te analyseren, zodat mogelijk nog bijkomende vliegenhaarden kunnen worden ontdekt.

Uit de reacties van de bewoners blijkt dat de plaag ondanks de gratis verspreiding van vliegenvangzakken en de maatregelen bij de kippenboer nog altijd in golven op en af gaat. De boer mag nog maar één containerlading mest onder zijn open hangar laten liggen. Vorige week werd al de overtollige mest afgevoerd.

Een bewoner merkte op dat de boer drie weken geleden wel nog op een vrijdag kippenmest op zijn veld had uitgestrooid. “Dan is dat de allerlaaste keer geweest, want dat mag dus niet meer”, zei burgemeester Van Hove kordaat.

Pas op met spuitbussen

Een moegetergde vrouw vroeg waar ze nog die krachtige, zeer giftige maar wel efficiënte ouderwetse spuitbussen kon kopen. De gezondheidsdeskundige legde uit dat die verboden zijn, en dat je met kleine kinderen jonger dan vijf jaar in huis sowieso erg moet opletten met bestrijdingsmiddelen, zelfs als ze het label ’bio’ dragen.

KMA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio