Bijna 200 ontslagen in Brugse vestiging van Philips

Bij Philips in Brugge verliezen 118 arbeiders en 73 bedienden hun werk. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad op donderdagmorgen werd bevestigd dat de productieafdeling wordt gesloten.

jlenaerts

In de Brugse vestiging van Philips worden televisietoestellen ontwikkeld. De voorbije tientallen jaren werden al enkele productielijnen gesloten. De overblijvende productielijn zal nu ook sluiten waardoor alle arbeidsplaatsen verdwijnen. De beslissing kwam er door de slechte verkoopresultaten. De afdeling productontwikkeling blijft wel bestaan.

Management

De vakbond ABVV-Metaal is niet tevreden met het management van het Nederlandse elektronicabedrijf. Dit zou alleen maar in het nadeel van de arbeiders spelen. In 1986 werkten er namelijk 18.700 Belgische werknemers voor het bedrijf. Na de sluiting in Brugge zijn dat er nog maar 3.600. "In iets meer dan twintig jaar is de tewerkstelling bij Philips in België met 80 procent gedaald. Er rest nog slechts één productieafdeling in Turnhout", aldus algemeen secretaris Ortwin Magnus.

Welvaart

"Wij vragen een duurzame oplossing voor Philips Brugge en een industrieel beleid dat zorg draagt dat Philips niet het voorbeeld wordt van hoe de industrie verdwijnt in Vlaanderen. Vandaag wordt 40 procent van de Vlaamse welvaart gecreëerd door de industrie. Investeren in industrie is dus investeren in welvaart", pleitte Magnus.

Nu in het nieuws