Schepen moeten alternatief zoeken voor Royerssluis

Antwerpen - Een gezonken schip blokkeert de Royerssluis in de Antwerpse haven. Schippers moeten op zoek naar een alternatief en dat veroorzaakt files.

”De Royerssluis is honderd jaar oud maar wordt nog heel intensief gebruikt”, weet Patrick Blondé, algemeen directeur van de Hogere Zeevaartschool die aan de sluis ligt. “De binnenvaart en de kleine kustvaart maken er veel gebruik van, net zoals de pleziervaartuigen die bijvoorbeeld naar het Willemdok moeten.”

Omdat de gezonken Nemo de Royerssluis blokkeert, moeten schippers uitwijken naar bijvoorbeeld de Van Cauwelaert- en de Boudewijnsluis. Het Vlaams Gewest kwam woensdag al ter plekke om de situatie te bestuderen, maar wanneer het schip geborgen zal worden, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer van de stroming af.

Blondé: “Het schip ligt duidelijk in de weg van het scheepvaartverkeer. Dan kan de berging in principe vrij snel gaan. De verzekeringskwestie wordt achteraf geregeld. Het schip dat in het havendok zonk, ligt niet in de weg. Wellicht wordt daar eerst de verzekeringstechnische kant afgehandeld. Kijk maar naar de Repubblica di Genova: dat schip kapseisde in maart 2008 in een havendok en bleef er een halfjaar liggen.”

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio