"In amper 10 seconden gingen ze de dieperik in"

In nauwelijks 7 uur tijd zonken twee binnenschepen in de Antwerpse haven. Eén blokkeert de Royerssluis, het tweede ligt op de bodem van het Vijfde Havendok.

Nemo - Franse spits - 39 meter lang

Rond 1u had de Franse cementtanker van de sluiswachters aan de Royerssluis de toestemming gekregen om binnen te varen.

“Het schip draaide de geul in”, vertelt sluiswachter Chantal Sleeracker. “Op de camerabeelden volgden we de boordlichten. Maar plots, een mayday- hulpsignaal en geroep. On tourne, hoorde ik de schipper via de marifoon brullen. En toen waren de boordlichten weg. Vreselijk. De eerste keer in de zes jaar dat ik hier werk dat er zoiets gebeurt.”

Chantals collega Vic Ryckaert liep onmiddellijk naar de plaats van het onheil om de opgetrommelde hulpdiensten de exacte plek aan te duiden. “Ik zag twee mannen zwemmen. Eén van hen is op de zijkant van het gekantelde schip gekropen. De tweede kon iets drijvends bemachtigen om aan te hangen. Ik weet niet juist wat, het was er pikdonker.”

De brandweer kon de twee op het droge helpen. Volgens de eerste vermoedens heeft hun schip bij het invaren een staketsel geraakt dat de vaargeul afbakent. In shock en met onderkoelingsverschijnselen werden vader en zoon naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht.

“Fysiek waren ze ok, maar ze waren bijzonder stil”, zegt een medewerkster van het Kerkschip, een ontmoetingsplaats voor binnenschippers. “Hun hondje Nemo kon niet worden gered. We hebben hen koffie en een boke gegeven. Ze konden hier slapen, maar dat wilden ze niet. De politie heeft hen rond half acht naar de trein gebracht, terug naar Rijsel.”

Wico - Nederlandse aak- 60 meter

Rond 7u ging het fout op kaai 361 in het Vijfde Havendok. Bij de rechtstreekse overslag van een partij aluminium uit het zeeschip Fehn Cappella dat aan de wal lag, ging de lading buizen in het ruim van de Wico plots schuiven. “Ik hoorde iets kraken”, getuigt Marco Vermeulen. Hij was als havenarbeider aan het werk op het zeeschip dat aan wal lag.

“We zijn allemaal als een gek naar boven gelopen. Het binnenschip lag nog op zijn kant. Maar toen die meertrossen sprongen, zakte het in nog geen tien seconden naar beneden. Zoiets had ik tijdens mijn tien jaar dienst nog nooit gezien. Hopelijk is het ook de laatste keer. Die mensen hebben veel geluk gehad, maar ze zijn wel alles kwijt.”

Op het ogenblik dat het schip water maakte, lag schippersvrouw Marja nog te slapen. “Ze raakte op eigen kracht nog op tijd veilig boven en op het aangemeerde schip”, gaat Marco verder. “Op haar blote voeten stond ze hier wezenloos voor zich uit te staren. Haar man was ook helemaal over zijn toeren. Begrijpelijk.”

Het Nederlandse koppel, allebei veertigers, werd opgevangen door ter plaatse gesnelde familie en was te erg in shock om iets te vertellen. Op het water verspreidde zich onmiddellijk een olielaag die nog diezelfde ochtend door een olieschuimer werd opgeruimd. De plaats van het gezonken schip werd gemarkeerd met een wrakboei. Alle verkeer in het Vijfde Havendok werd tijdelijk stilgelegd.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio