Iona-instituur: "Begeleiders extra waakzaam"

Nijlen - Het Iona-Instituut bevestigt het misbruik, al is het niet geneigd om veel details vrij te geven. “We zijn net als onze bewoners verbijsterd over wat er is gebeurd.”

"Niemand snapt dat we het zelf niet gezien hebben en dat de kinderen zo lang gezwegen hebben. Er is seksueel grensoverschrijdend gedrag geweest met verschillende slachtoffers tussen 14 en 17 jaar oud."

"Wat er juist gebeurd is? Ik kan enkel zeggen dat er seksuele handelingen zijn gebeurd zoals het normaal niet hoort. We zijn nog aan het onderzoeken hoe lang dit al bezig was”, zegt Karl Gouwkens, Ionacoördinator Wonen.

Gesprekken

In Kessel hebben ze al heel wat gesprekken achter de rug. “Nadat een opvoedster de feiten aan het licht had gebracht, zijn we onmiddellijk in actie geschoten. Alles is in samenspraak met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling gebeurd. We hebben altijd geloof gehecht aan de verhalen van de slachtoffers. We hebben bij de kinderen nu nog eens extra benadrukt wat de huisregels zijn bij het douchen en badkamergebruik."

"De begeleiders is gevraagd om extra waakzaam te zijn. Het komt er nu voor ons op aan om het gewone leven in het internaat zo snel mogelijk weer op te nemen”, gaat Karl Gouwkens voort.

Onderzoek

Opmerkelijk: voorlopig is er geen officieel onderzoek gestart. “Wij houden nog in beraad of we een klacht gaan indienen. De ouders kunnen individueel beslissen.”

Ook bij Iona weerklinkt de vraag voor meer begeleiders. “Geen enkel internaat voor mensen met een mentale handicap kan uitsluiten dat zoiets gebeurt. De personeelsbezetting is op veel plaatsen ondermaats en ik kan vatten dat gelijkaardige feiten nog op andere plaatsen gebeuren”, aldus de coördinator.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio