Verhofstadt slikt nota-Peeters ondanks inkrimping jobkorting

Verrassing gisteren na het bezoek van de verschillende potentiële regeringspartijen aan informateur Kris Peeters (CD&V). De onderhandelaars van Open Vld Guy Verhofstadt en Sven Gatz reageerden verrassend enthousiast op de nota-Peeters terwijl sp.a-onderhandelaar Caroline Gennez heel wat meer bedenkingen had.

jrosquin

Tijdens de campagne hamerde Open Vld erop dat er een verdubbeling van de jobkorting en een privatisering van de gezondheidszorg moest komen, zoniet zou Open Vld passen voor regeringsdeelname.

Geen privatisering zorg en jobkorting

En kijk eens, de liberalen hebben een electorale pandoering gekregen, volgens de nota-Peeters zal de jobkorting enkel nog ter beschikking worden gesteld van de laagste inkomens en is er geen sprake van privatisering van de zorg. Toch reageerde interim-voorzitter Guy Verhofstadt erg enthousiast en ziet hij een kader om te beginnen aan regeringsonderhandelingen.

De indruk is des te meer dat Kris Peeters Open Vld er wil afrijden en wil regeren met drie partijen. De liberalen lijken echter gebeten om hoedanook in de regering te stappen.

Staatshervorming en budgettair kader

De onderhandelaars wringen zich in bochten om positief te zijn over de nota-Peeters. Verhofstadt is erg te spreken over "de zakelijke en realistische benadering van de staatshervorming." Ook kan Open Vld zich vinden in het strenge budgettaire kader waarbij er gestreefd wordt naar een begrotingsevenwicht.

Verhofstadt probeerde ook te ontkennen dat de jobkorting wordt terug geschroefd. "Er is sprake van aanpassing en modulering. Er moesten sowieso aanpassingen komen omdat Europa dat vraagt."

MEER OVER Guy Verhofstadt