"Ook kleine cokesporen wijzen op rechtstreeks gebruik"

Ook kleine cokesporen wijzen op rechtstreeks gebruik

"Ook kleine cokesporen wijzen op rechtstreeks gebruik"

Print
Haalt Quick.Step-Innergetic een wit konijn van formaat uit de hoge hoed? Sporza meldde gisteren alvast dat labo-onderzoeken in Leuven en Straatsburg Tom Boonen zouden vrijpleiten van het gebruik van cocaïne. De Leuvense dokter-toxicoloog Jan Tytgat weerlegt echter de conclusies die worden getrokken en meent wel dat Boonen rechtstreeks in contact kwam met cocaïne.

Begin mei lekte uit dat de winnaar van Parijs-Roubaix tijdens een buiten competitiecontrole door de Vlaamse Gemeenschap betrapt was (voor de derde keer al, red.) op de consumptie van het witte goedje. Voor de UCI meteen reden genoeg om de Kempenaar voor de disciplinaire commissie te dagvaarden op beschuldiging van het schaden van het imago van de wielersport. ASO meldde daarop dat Boonen niet welkom is in de Tour.

Op eigen initiatief

Boonen werd door de eigen ploeg even op sterk water gezet, betaalde een fikse boete, moest gespecialiseerde hulp zoeken maar kreeg tegelijk de melding dat de ploeg hem erg graag in de Tour wilde zien. Met de bijhorende wenk dat hij daar zelf maar voor moest zorgen.

Daar werd dan ook meteen werk van gemaakt. Kort na het uitlekken van het nieuws stond Boonen haarstalen af aan professoren van de universiteiten van Leuven en Straatsburg. Naar verluidt gaven beide onderzoeken hetzelfde resultaat te zien: de gevonden hoeveelheden cocaïne waren zó klein dat de kans piepklein wordt geacht dat Boonen het goedje zelf zou hebben gebruikt. Veeleer wordt in de richting gekeken van contact met iemand die dat wél had gedaan.

Wel rechtstreeks contact met coke?

Met die resultaten onder de arm proberen Quick.Stepmanager Patrick Lefevere en grote baas Frans De Cock een rondje stille diplomatie met de Tourdirectie.

De Leuvense professor Jan Tytgat betwist echter de conclusies die worden verbonden aan zijn onderzoek. Hij erkent dat de cocaïnewaarden die werden gevonden in de haarstalen van Boonen erg laag waren, maar hoe klein ook, áls er cocaïnesporen worden terug gevonden is er sowieso rechtstreeks contact geweest met de harddrug.

Meer sportnieuws