"Al derde keer dat mijn zoon wordt verkracht"

Al derde keer dat mijn zoon wordt verkracht

"Al derde keer dat mijn zoon wordt verkracht"

Print
Tim zei: “Mama, ge gaat boos worden.” Even later hoorde Patricia Genne, afkomstig uit Hasselt maar nu wonend in Mortsel, hoe haar 17- jarige zoon Tim, een jongen met een verstandelijke handicap, in het Kesselse opvangcentrum Iona door de 15-jarige N. was verkracht. Net als zeven andere jongeren. “Het is al de derde keer dat mijn zoon wordt verkracht.”

“Van de tien uit Tims leefgroep zijn er acht verkracht”, vertelt moeder Patricia Genne. “Dat is dus iedereen, op één iemand en de verkrachter zelf na."

“Tim is niet echt weerbaar. Hij is autistisch, hyperkinetisch en heeft het tourettesyndroom. Het is al de derde keer dat hij verkracht is. Eerst door zijn vader (niet de man op de foto, nvdr), en later ook nog eens door zijn jongste broer. Ook die zit trouwens in een instelling, net zoals de oudste broer van Tim."

Bij het Iona-Instituut in Kessel bevestigen ze het misbruik, al zijn ze niet geneigd om veel details vrij te geven. “We zijn net als onze bewoners verbijsterd over wat er is gebeurd.”

Uitspitten

De vrouw wil niet dat het misbruik onder de mat wordt geveegd. Al vijf jaar verblijft Tim bij Iona in Kessel. Tot grote tevredenheid van haar en haar zoon trouwens. Maar nu wil ze dat iedereen weet wat Tim en zijn vrienden in het internaat is overkomen.

De andere ouders willen geen klacht indienen, om de zaak te laten rusten. Maar ik wil dit uitspitten tot op het bot”, zegt de 42-jarige vrouw boos.

“Ze zijn bij Iona altijd goed voor hem geweest, maar nu ben ik teleurgesteld. In het instituut en in de andere ouders. Niemand durft zijn mond open doen, omdat ze bang zijn dat hun kind aan de deur wordt gezet. Maar ik wil uitleg over hoe dit is kunnen gebeuren.”

Gunter WILLEKENS
Bert PROVOOST

Vertrouwenscentrum Kindermishandeling: www.kindermishandeling.org

.

Nu in het nieuws