Albasini triomfeert in Zwitserland, Cancellara verbaast

Kan Cancellara de Ronde van Zwitserland winnen? Geen mens die het zich na gisteren niét afvraagt. Als zelfs een bergrit al niet volstaat om Spartacus op achterstand te zetten, wat dan wél?

De dappere eenzaat die de vijfde rit van de Ronde van Zwitserland kleur gaf heette Pascal Hungerbühler. Maar goed dat de Zwitser de krant haalt, want een tijdje defileren over het televisiescherm lukte niet wegens spectaculair in mekaar geklapt op de Arlbergpass.

Gadret

Wat volgde was een geanimeerde finale met 18 renners die op tijdens de laatste 15 kilometer - op een col van eerste die naadloos overging in een van derde categorie - de dienst gingen uitmaken.

Deeltijds veldrijder John Gadret bepaalde het tempo bergop. In het spoor van het Franse opdondertje volgden leider Valjavec en de rest van de tenoren die mikken op eindwinst in de Ronde van Zwitserland. Even toch, want even verderop werd de karavaan opgeschrikt door het feit dat Andy Schleck, tweede op nauwelijks twee seconden van de Sloveen in het algemeen klassement, de rol moest lossen.

Paniek

De rest van de Saxo Bankploeg begon aan een rondje paniekerig omkijken, maar hun jonge kopman zagen ze pas aan de finish terug, een dikke minuut later. “De topvorm is er nog niet”, suste de jongere broer van Fränk. “Geen nood, dat was ook niet de bedoeling. Ik wil bij de start van de Tour in Monaco goed zijn, niet eerder.”

Dus begon Valjavec al in de slotfase zijn winst uit te tellen. Vreugde die enigszins getemperd werd toen de renner van Ag2R de samenstelling van de kopgroep wat van naderbij ging bekijken. Want ook al knikte de weg bij momenten liefst 16 procent hemelwaarts, een opmerkelijk vlot fietsende Cancellara hing zijn karretje probleemloos aan dat van Valjavec. Als Spartacus, derde in het algemeen klassement op nauwelijks 14 seconden van de leider, in de komende twee bergritten een gelijkaardig nummertje uit die gespierde poten van hem schudt, lijkt een heuse stunt nabij.

Want niemand die in staat lijkt sneller te fietsen in de slotproef van de Ronde van Zwitserland, een tijdrit over 39 kilometer in de buurt van Bern.Verbazend sterk bleek een understatement wat Cancellara betreft. Want ei zo na ging Fabian in de straten van het Oostenrijkse Serfhaus ook nog met de dagwinst aan de haal. Maar dat was buiten de slimme Albasini gerekend.

Monfort

De Zwitser van Team Columbia dook in een bocht naar links handig binnendoor en nam Cancellara fraai te grazen. “Dit is de tweede keer dat ik een rit in de ronde van mijn thuisland kan winnen”, straalde de 28-jarige inwoner van Mendrisio. “En het geeft alleen maar zin in méér. Ik heb het in me om een goed algemeen klassement te rijden, en dat hoop ik de komende dagen te kunnen bewijzen.”

Naast Albasini had Team Columbia ook onder meer Maxime Monfort en Tony Martin voorin zitten. Het feest voor de Amerikaanse ploeg blijft dus verder duren. De renners van manager Stapleton vierden in Zwitserland hun derde ritzege en gooiden Albasini’s ruiker op een stapel die inmiddels al 38 eenheden dik is.

GV

Meer sportnieuws