"Astana gaat als Astana naar de Tour"

Astana gaat als Astana naar de Tour

"Astana gaat als Astana naar de Tour"

Print
Het Livestrong - Niketeam debuteert niet in de Tour. Het conglomeraat Astana blijft de hoofdsponsor van de ploeg van kandidaatwinnaar Alberto Contador en Lance Armstrong. Dat kwamen alle betrokken partijen gisteren na stevig beraad overeen, vernamen we van Rinus Wagtmans.

Die partijen zijn de Internationale Wielerunie (UCI), haar licentiecommissie, manager Johan Bruyneel en zijn Luxemburgs bedrijfje Olympus, en de wielerfederatie van Kazachstan. Astana trekt dus als Astana naar de Tour. Bruyneel hoeft niet naar ’Plan B’ - de alternatieve sponsors Livestrong en Nike - te grijpen om de belangrijkste wedstrijd van het jaar niet in rook te zien opgaan.

De UCI had de Kazachse sponsors onder druk gezet om ten laatste dinsdagavond bij wijze van bescherming van renners en entourage 6 miljoen euro op een rekening te storten. Een waarborg voor de lonen van de rest van het jaar. Die maatregel kwam er nadat bij de ploeg eerder betalingsproblemen waren gerezen door de laattijdige stortingen van de Kazachse sponsors.

Die 6 miljoen werden ook na de deadline niet gestort volgens Rinus Wagtmans, die als tussenpersoon optreedt tussen de Kazachse wielerfederatie en de UCI. ”Wat tot nog toe moest betaald worden, is betaald. Meer kan de UCI van ons toch niet eisen?”, aldus de Nederlander. ”Ik adviseerde Astana zelfs geen bijkomend geld te storten. Volgens juristen heeft de UCI het recht niet die extra garantie te eisen.”

Een dag eerder had Wagtmans er zelfs mee gedreigd een schadeclaim in te dienen als de UCI het zo ver zou drijven Astana zijn ProTourlicentie te ontnemen. Voor de verklaringen van Wagtmans konden we geen bevestiging krijgen van de UCI noch van Johan Bruyneel, gisteravond niet bereikbaar.

LLN

Meer sportnieuws