Geen enkele partij reageert afwijzend

Geen enkele partij reageert afwijzend

Geen enkele partij reageert afwijzend

Print
Open Vld, N-VA en CD&V willen onderhandelen over de vorming van de Vlaamse regering. Sp.a maakt voorlopig nog voorbehoud . Dat is gebleken nadat Kris Peeters (CD&V) woensdag zijn onderhandelingsnota had overhandigd aan de vier partijen.

De minister-president verwacht tegen vrijdag een definitief antwoord en hoopt dan volledige duidelijkheid te hebben over welke partijen deel willen uitmaken van de volgende Vlaamse regering.

Lees ook 'Open vld: oppositie of met de broek tot op de enkels'

Lees ook het standpunt Verhofstadt slikt nota-Peeters ondanks inkrimping jobkorting

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat zijn bestuur vragen om te mogen onderhandelen. “De nota ziet er goed uit. De vijf prioriteiten die we voor de verkiezingen naar voren hebben geschoven zitten er allemaal in”. De Wever herhaalde zijn voorkleur voor een regering met drie partijen. “Maar wij zijn niet de spelverdeler, dat is Kris Peeters.”

Kinderbijslag

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen las in de nota drie punten die voor haar partij belangrijk zijn: investeren in de economie en jobs, een aanvullende Vlaamse kinderbijslag en een oplossing voor de wachtlijsten in de zorg. ”Dat is een mooie basis om mee te beginnen onderhandelen”, Over welke en hoeveel partijen in de Vlaams regering moeten sprak Thyssen zich niet uit.

Open Vld-voorzitter Guy Verhofstadt zag in de nota een goede basis voor onderhandelingen. “Ze bevat een zakelijke en realistische benadering van de staatshervorming en een heel streng budgettair kader. Ook de selectieve toepassing van de jobkorting was volgens Verhofstadt bespreekbaar.

Sociale aspecten

Sp.a-voorzitster Gennez was terughoudend en wilde eerst teugkoppelen naar haar partijbestuur. Volgens haar bevat de nota ’eten en drinken’. “De sp.a wil een regeerakkoord met sociale accenten en met onder meer job-, inkomens- en woonzekerheid voor de gewone mensen.” Ze leek wel de voorkeur te geven aan coalitie met drie. “Met vier kun je kaarten, maar met drie is het efficiënter om te regeren.”

Dirk CASTREL

.

Nu in het nieuws