“We mogen niet aan kwaliteit inboeten”

De schoolraad van Vrije Basisschool De Wingerd besliste enkele maanden geleden om een leerlingenstop in te voeren voor de lagere school. Voor het eerst worden ook leerlingen voor het eerste leerjaar geweigerd.

De Reetse afdeling van de Vrije Basisschool De Wingerd was vroeger een meisjesschool. De jongens zaten in de gemeenteschool Eikenlaar. Maar onder druk van het oudercomité van deze laatste werden vijftien jaar geleden beide scholen gemengd.

Ondanks het feit dat alleen in De Wingerd kleuters terechtkonden, liep de eerste jaren het aantal leerlingen van deze lagere school fors terug. Directeur Jo Van Havere: “Van de inspectie kregen we steevast een zeer goede beoordeling, dus daaraan kan het niet gelegen hebben.”

Ruimte

Gaandeweg werd het aantal zesjarige kleuters evenrediger verdeeld over beide scholen tot het plots naar de andere zijde begon over te hellen. “We hebben nooit meer dan 24 leerlingen per klas gehad” zegt Van Havere. “De ruimte in de klassen is ook niet op meer berekend. Vermits we kwaliteitsonderwijs willen blijven garanderen, zagen we ons genoodzaakt een leerlingenstop in te voeren.”

“Ik had niet verwacht dat deze maatregel meteen effect zou hebben gehad. Van de 36 kleuters die volgend schooljaar overgaan, kregen we dertig inschrijvingen binnen. Dat betekent dat we nu al met een reservelijst moeten werken.”

Uitbreiding

Op dit moment zijn al 52 kleuters (2,5- en 3-jarigen) ingeschreven in het instapklasje. Voor Eikenlaar zijn al bouwplannen aangevraagd. Sommigen bij De Wingerd denken aan eenzelfde scenario voor de school aan de Molenstraat, alhoewel de uitbreidingsmogelijkheden er erg beperkt zijn. In ieder geval blijkt het aangebouwde, leegstaande klooster geen optie.

Jef WIJCKMANS

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio