Inwoners herdenken priester Ward Bruyninckx

Retie herdenkt priester Ward Bruyninckx een jaar na zijn dood met een boek en een tentoonstelling. Zijn familie verbaast zich nog altijd over zijn bekendheid.

“Natuurlijk wisten wij dat Ward teksten schreef”, vertelt neef Jef Bruyninckx. “Maar hoe belangrijk en bekend hij eigenlijk was, werd voor ons pas duidelijk toen hij vorig jaar stierf. De rouwbetuigingen kwamen uit het hele land en wij stonden versteld van wie er allemaal wilde meewerken aan de viering.”

Ward Bruyninckx werd geboren in Retie in 1924. Hij was onder andere priester-leraar in het Sint-Jan Berchmanscollege van Antwerpen en algemeen proost van de Chiro. Hij stierf op 23 juni van vorig jaar.

Voor de familie was hij gewoon nonkel Ward, die altijd heel graag naar Retie kwam. Hij vertelde weinig over zijn werk, maar genoot van het samenzijn met de familie. Maar ook buiten zijn familie kon Ward Bruyninckx vele mensen begeesteren.

Inspirator

Spontaan ontstond er een werkgroep om zijn herdenking te organiseren. Mensen die door Ward geïnspireerd en bemoedigd waren, werkten enthousiast mee aan het boek en de tentoonstelling.

“Want Ward Bruyninckx was zoveel meer dan alleen priesterleraar of algemeen proost van Chiro”, merkt Christa Damen, een van de initiatiefnemers van de herdenking, op. “Als bezieler van de opleiding voor pastorale medewerkers brak hij al vele jaren geleden een lans voor het inzetten van leken in de kerk. Hij vond dat de leken een volwaardige plaats verdienden.”

Schrijver

Ward Bruyninckx schreef zowel profane als religieuze gedichten, teksten en liederen. Veel van die teksten zijn in heel Vlaanderen bekend. “Ward heeft twee boeken uitgebracht”, zegt Jef Bruyninckx.

“Daarnaast ook nog liedjesteksten en 25 jaar lang schreef hij de vastenboekjes van de Chiro. En nog worden wij soms verrast door een tekst of bezinning die iedereen kent, maar waarvan wij niet wisten dat die van hem was. Maar zo zat nonkel in elkaar: hij had veel liever dat mensen zijn teksten gebruikten, dan dat ze wisten wie ze geschreven had.”

Programma

Een viering op vrijdag 19 juni om 19.30u in de kerk in Retie.

Een vijfdaagse tentoonstelling in het Kasteel van Rethy met foto’s, audiovisuele evocaties en beeldhouwwerk. De tentoonstelling is op vrijdag 19 juni open van 15u tot 18u, zaterdag 20 en zondag 21 juni van 10u tot 18u. Op maandag 22 en dinsdag 23 juni zijn er geleide bezoeken.

De uitgave van het huldeboek Sporen van menswording, met nog niet eerder gepubliceerde teksten van hem.

Frank STOFFELEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio