Kerken onthullen verborgen schatten

Kerken onthullen verborgen schatten

Kerken onthullen verborgen schatten

Mechelen - In de Sint-Romboutskathedraal kunnen bezoekers een prachtig gerestaureerd schilderij bewonderen en mogen ze binnenkijken in de crypte waar zowat alle Mechelse bisschoppen begraven liggen.

“Nog te weinig Mechelaars weten wat voor schatten onze kerken bezitten”, zegt Bart Stroobants, conservator van de stedelijke musea Mechelen. “Omdat ze van een onschatbare waarde zijn, zijn ze vaak verborgen voor het publiek. Maar vrijdag- en zaterdagavond krijgt iedereen de kans om dit moois te ontdekken.”

Er valt zelfs een primeurtje mee te pikken. De duizendste verjaardag van de moord op Sint-Rombout leidde in 1775 tot grootse festiviteiten. Ter herinnering maakten Pierre Joseph Verhaegen en Charles Le Clercq een verbluffend schilderij. “Dat gaf een bijna fotografische impressie van het toenmalige kerk-interieur van onze kathedraal”, gaat Stroobants voort.

“Na meer dan twee eeuwen vertoonde het schilderij evenwel ernstige tekenen van verval. Een grondige reiniging van de verflaag en een controle van het canvas drongen zich op. ‘De Vrienden van de kathedraal en de historische kerken van Mechelen’ financierden de reiniging. Het publiek kan het werk van dichtbij bewonderen. Daarna wordt het opgehangen aan de noordelijke zijbeuk in de kathedraal.”

Rustplaats voor Danneels De Sint-Romboutskathedraal laat de bezoekers ook binnenkijken in de crypte, die zich onder het altaar bevindt. “Het is een speciale ervaring als je daar binnenstapt”, meent de conservator. “Iedereen denkt dat het om iets luxueus gaat, maar het is heel sober. Op uitzondering van Kardinaal Mercier, die een eigen graftombe kreeg, liggen er alle Mechelse bisschoppen, vanaf het midden van de 17de eeuw, in kleine muurgraven boven elkaar. Meest bekend zijn kardinaal Suenens en Van Roey. Er is eigenlijk nog maar één nis over. Die laatste rustplaats zal wellicht voorbehouden zijn voor kardinaal Danneels.” Het kerkenweekend, georganiseerd door de vzw Torens aan de Dijle, heeft plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni van 17 tot 23u. In de kathedraal kan de grafcrypte doorlopend worden bezocht en worden er uiteenzettingen gegeven over het opgeknapte schilderij Binnenzicht van de Sint-Romboutskathedraal in 1775. Leo DE NIJN
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio