Solidariteit onder bedienden beperkt jobschade bij DAF

Bij DAF in Oevel moeten niet 73, maar slechts 27 bedienden weg. Dat kan omdat hun collega’s 4/5de gaan werken.

De crisis noopte DAF Trucks in februari van dit jaar om aan te kondigen dat er 73 bediendenbanen op de helling kwamen te staan. Maar woensdagnamiddag keurden de ongeveer 240 DAF-bedienden met een overweldigende meerderheid van 92 procent een regeling goed waarbij ze aanvaarden om vanaf 1 juli voor minstens een halfjaar 4/5de te gaan werken om zo banen te redden. Die termijn kan eventueel nog worden verlengd tot een jaar.

Het Vlaamse Gewest geeft de deeltijds werkenden straks een premie en ook Daf doet een duit in het zakje, zodat het loonverlies beperkt blijft. “Gekoppeld aan een regeling voor vrijwillig brugpensioen op 58 jaar voor een onderneming in herstructurering, hopen we nu het aantal naakte ontslagen tot een minimum te beperken”, zegt vakbondsman Leo Lauweryssen (LBC).

Goede verstandhouding

“De directie, met wie de gesprekken trouwens in een goede verstandhouding zijn verlopen, heeft beloofd om opnieuw rond de tafel te gaan zitten mocht de nieuwe regeling toch nog onvoldoende zijn om een aantal naakte ontslagen te voorkomen.”

Bij de arbeiders van DAF Trucks wordt nog steeds met de directie onderhandeld over de manier van afvloeiing van honderden mensen.

HHM

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio